Qingdao: sterke start Nederlandse Yngling zeilsters, Postma valt tegen

Yngling NEDOp de eerste dag van het Olympisch zeiltoernooi kwamen de Yngling en de Finn zeilers in actie. Er werden in beide klassen twee wedstrijden gezeild in uiterst moeilijke omstandigheden. De Nederlandse zeilsters Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen in de Yngling klasse scoorden een 9de en een overtuigende 1ste plaats. Pieter-Jan Postma scoorde een 19de en een 15de plaats.

Er stond heel weinig wind op de wedstrijdbanen voor de kust van Qingdao. De wedstrijden werden eerst uitgesteld tot er voldoende wind stond om te starten. Onder een brandende zon moesten de zeilers vechten tegen de stroming die de deelnemers over de startlijn spoelde. Het duurde tot de wind toenam tot ongeveer 5 knopen voordat het wedstrijd comitte besloot te starten.

Finn zeiler Postma

Postma had geen geweldige start maar wist zich gedurende die eerste race goed terug te vechten naar een zesde plaats. In het laatste voor de windse rak naar de finish, tegen de stroming in, lag Postma met de kopgroep op de verkeerde plaats op de baan. Ze hadden minder wind of meer stroom tegen en dat gaf de achtervolgers de gelegenheid om met de overwinning ervandoor te gaan. Het klassement ging daar op zijn kop. Postma kwam als 19de over de meet.

In de tweede race nam de wind iets toe tot acht knopen maar gebeurden soortgelijke dingen met Postma in de Finn klasse.

Postma kende wat pech op dag 1Postma kende wat pech op dag 1Postma zei na afloop: “Voor de wedstrijd had ik een goed gevoel, kon me goed concentreren. Mijn snelheid was goed maar ik heb niet goed om mee heen gekeken om te zien wat er buiten de boot allemaal met de wind en de stroming gebeurt. Ik lag er goed bij twee keer. Maar dan zo finishen is heel erg zuur.”

Coach Cees Scheurwater keek vooruit naar het vervolg van het toernooi. “Morgen gaan we niets veranderen behalve dan dat Pieter-Jan meer zijn hoofd uit de boot moet houden. En dat kan hij juist heel goed.”

De Yngling ploeg

De Yngling zeilsters maakten soortgelijke dingen mee in de eerste wedstrijd. Mulder, Bes en Witteveen lagen in de eerste race op een mooie tweede plaats met nog een rak te gaan tot de finish. Ze eindigden als negende in die race.

Sterke 2e raceSterke 2e raceWitteveen zei: “We waren te voorzichtig en bleven in het midden van de baan terwijl de boten langs de kust en de boten op zee ons voorbij gingen.”

De tweede race had het Nederlandse Yngling trio een perfecte start. Mulder, Bes en Witteveen gingen direct aan de leiding en stonden die niet meer af. Met anderhalve minuut voorsprong gingen de Oranje boot over de finish.

Mulder zei: “We lagen er goed bij en maakten niet dezelfde fouten als uit de eerste race. We kozen duidelijk een kant voor de wind en we liepen goed uit.”
Bes zei: “Een super start, goede race gevaren en met een grote voorsprong over de finish. Dit is een fantastisch gevoel, heel mooi.”

Simon Keijzer
Foto’s: Richard Langdon

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: