Pech nekt Team Holmatro op laatste dag iShares Cup te Kiel

HolmatroExtreme 40 Team Holmatro (NED) kampte met pech op de derde en laatste dag van de iShares Cup in het Duitse Kiel. Ondanks een sterk optreden met twee zeges, raakte de Nederlandse 40-voeter op zondag 31 augustus tevens betrokken bij twee aanvaringen. De jury op het water nam echter een verkeerde beslissing bij het tweede voorval, waarbij de Holmatro een botsing met Team Origin (GBR) niet kon voorkomen.

De Nederlands/Oostenrijkse bemanning moest de baan verlaten vanwege de (naar later bleek onterechte) zwarte vlag. Vanwege deze twee incidenten eindigde Team Holmatro in Kiel op de zevende plaats. Daarmee zakte het naar de vierde plek overall, met twee punten achterstand op BT.

“We hadden geen geluk vandaag”, aldus stuurman Andreas Hagara (AUT) op zondagavond. “We hadden echt een goede comeback kunnen maken, maar de jury op het water nam een verkeerd besluit. Ze lagen niet in de juiste positie om te kunnen zien wat er werkelijk gebeurde. Nadat ze de videobeelden hadden bekeken, gaven ze toe een fout gemaakt te hebben. Het was duidelijk dat we de hele tijd overlap hadden, maar in de regels staat dat op het water genomen beslissingen definitief zijn.”

Volgens tacticus Mischa Heemskerk (NED) naderden zij over bakboord de benedenboei. Daar hadden zij voorrang op Alinghi, maar ze kregen onvoldoende ruimte van de Zwitsers. Heemskerk: “Daardoor konden we een aanvaring niet meer voorkomen. We hadden de keuze tussen Alinghi en Team Origin, want met hen vochten we om de eerste drie plaatsen. Aangezien we ongeveer dezelfde snelheid als Origin hadden, zou de impact met de Britten minder zwaar zijn. We voeren dus tegen hun spiegel (achterkant van de romp) aan, die gelijk in elkaar zat.”

Team Origin kon de wedstrijd uitvaren, maar moest daarna opgeven. Team Holmatro was het niet eens met de zwarte vlag en vroeg om redress (gemiddelde punten na benadeling van zeilers). Heemskerk: “Vlak voor de dubbel tellende laatste race kwamen ze ons vertellen dat we geen redress kregen.” De diskwalificatie bleef staan. Hagara: “Dat heeft ons echt de derde plek overall gekost. Het was beter geweest als we onze voorsprong om BT juist hadden kunnen vergroten. Dat had het makkelijker gemaakt voor de finale serie in Amsterdam.”

Aanvaring met juryboot

Publiek kreeg spektakel te KielPubliek kreeg spektakel te KielOp zondagmorgen was Team Holmatro vastberaden om de matige resultaten van de eerste twee dagen goed te maken. Heemskerk: “Het ging in die eerste races niet zo lekker. Hoewel de starts wel echt beter verliepen. We hebben ervoor getraind om met meer snelheid van de lijn te komen en dat lukte prima. Alleen viel het af en toe gewoon niet onze kant op. Soms kregen andere teams een vlaag of shift en wij niet.” Die laatste zondag begon echter nogal onverwachts.

Heemskerk: “Bij de eerste boei lag een juryboot veel te dichtbij. Wij zagen die te laat en klapten er vol op. De juryleden lagen vervolgens onder onze cat, maar gelukkig raakte niemand gewond.” Na alle commotie van de aanvaringen kwam Team Holmatro ijzersterk terug met twee eentjes en een derde plek. Heemskerk: “We staan nu twee punten achter op BT, dus in Amsterdam gaan we voor het podium.”

‘Fantastisch evenement’

“Kiel was één van de beste iShares Cup series to dusver. De locatie was perfect en we hadden mooie zeilcondities. Op de eerste dag was het een beetje een loterij met de lichte en shifty bries, maar vandaag hadden we twaalf tot vijftien knopen”, zei Hagara enthousiast. “Ik geloof dat er in totaal wel 80.000 mensen naar Kiel zijn gekomen om ons te zien racen. Ze stonden ons luidkeels aan te moedigen. Dit concept werkt echt.

De zeilsport kent vele disciplines en ik denk dat de Extreme 40-klasse de beste is. Die brengt het wedstrijdzeilen dichter bij de steden en het publiek. Iedereen wordt er beter van. De sponsor krijgt waar voor zijn geld met veel media-aandacht, de zeilers doen wat ze graag willen en de toeschouwers genieten van het schouwspel.” Heemskerk is het daar roerend mee eens: “Dit is de toekomst van de zeilsport. Voor ons is het zo leuk om op deze manier te varen. Als je bij de benedenboei aan de schoot moet trekken en je hoort het publiek juichen, trek je twee keer zo hard. Het was een fantastisch evenement van drie dagen spektakel.”

Klasseringen

Top vijf iShares Cup Kiel (10 deelnemers):
1. SUI – Alinghi, 139 punten
2. GBR – Team Origin, 137 punten
3. GBR – Team Aqua, 119 punten
4. GBR – BT, 113 punten
5. USA – Tommy Hilfiger, 105 punten
7. NED – Team Holmatro, 98 punten

Top vijf overall na vier series:
1. SUI – Alinghi, 36 punten
1. GBR – Team Origin, 36 punten
3. GBR – BT, 25 punten
4. NED – Team Holmatro, 23 punten
5. Oman – Oman Sail, 21 punten

Van 19 tot en met 21 september vindt de finale serie van de iShares Cup 2008 in Amsterdam plaats.

Diana Bogaards

Site evenement: www.isharescup.com
Foto’s:Jean-Marie Liot/DPPI/OC Events

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: