Delta Lloyd ONK Olympische klassen: aftasten en vooruit kijken

F18 GaastraAanstaande vrijdag 12 september start het Delta Lloyd Open Nederlands Kampioenschap in Olympische zeilklassen in Medemblik. Dit evenement vlak na de Olympische Spelen biedt de ruimte om op een speelse manier af te tasten waar het heen gaat in de komende Olympiade. De kans is groot dat de succesvolle Nederlandse zeilers in een andere klasse en een andere samenstelling aan de start verschijnen dan we de afgelopen vier jaar van ze gewend waren.

Het ONK in Medemblik is de laatste wedstrijd van dit zeilseizoen. De Internationale Zeilbond ISAF gaat in november beslissen wat voor materiaal gebruikt gaat worden op de Olympische Spelen van 2012. “Wij zouden graag concrete afspraken willen maken met de zeilers en de coaches maar dat kan nog niet altijd.” zegt bondscoach Jaap Zielhuis.

Zielhuis is wel blij om te zien dat de Yngling zeilsters al verschillende opties aan het proberen zijn. De Yngling-klasse zal namelijk niet als Olympische klasse terugkeren. Renee Groeneveld en Marije Kampen wisten afgelopen weekend, samen met stuurvrouw Klaartje Zuiderbaan, in Italië een match race op hun naam te schrijven. Mandy Mulder en Merel Witteveen gaan daarentegen komend weekend plezier maken in de 470 klasse.

Lobke Berkhout en Marcelien de Koning stappen zo aan het einde van het seizoen ook een keer in een andere boot. In hun geval een Formule 18 catamaran. De Koning vaart ook een dag met coach Jacco Koops.

De gebroeders Coster varen in hun eigen 470 en willen graag duidelijk maken dat er maar één doel is dat ze nastreven, namelijk keihard doorstarten en zich alvast voorbereiden voor de volgende Olympiade. “Wij willen en moeten zo snel mogelijk aan de slag”, aldus Sven Coster.

Jaap Zielhuis wil ook graag vooruit kijken: “De Nederlanders hebben tijdens de voorgaande Olympiade onder andere zo goed gedaan doordat de verschillende projecten al in 2004 werden opgestart. Het Yngling project is in oktober van dat jaar gestart en Marcelien de Koning en Lobke Berkhout zeilden toen ook al samen. Daar ligt en lag de winst. Full time programma’s met full time coaches.”

Nieuw op het ONK Olympische klassen is de Formule 18. Nu is de F18 nog niet Olympisch, maar het Watersportverbond en de catamaran zeilers willen met de deelname van de populaire F18 in Nederland een signaal geven dat de catamarans serieus meetellen in de Nederlandse wedstrijdzeilsport.

Zielhuis gaat volgende week naar Weymouth, waar tijdens de Spelen van 2012 in Groot Brittannië gezeild gaat worden. Zielhuis zegt: “Ik wil weten hoe de golven zijn, waar ze de banen gaan neerleggen en hoe de omgeving eruit ziet. We moeten dat allemaal weten om onze plannen op te stellen voor de winter."

Simon Keijzer

Site evenement: www.opendutchsailing.org
Foto: SailShoot.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: