Zilveren 470-vrouwen doen mee aan NK F18 2008

Op zaterdag 13 september 2008 verschijnt het zilveren 470-duo Marcelien de Koning en Lobke Berkhout aan de start van het NK Formule 18 catamaranzeilen. Deze niet-olympische discipline maakt dit jaar op uitnodiging van het Watersportverbond deel uit van de Delta Lloyd ONK olympische en paralympische klassen in Medemblik. Op dit moment staat de teller op 47 voorinschrijvingen uit zes landen. Onder hen bevinden zich ondermeer de huidige F18 wereldkampioenen Coen de Koning en Jeroen van Leeuwen en de bronzen medaillewinnaars Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij. Dit duo is tevens regerend Europees en Nederlands kampioen in de F18.

“Al ons materiaal zit nog in de container die vanuit Qingdao onderweg is naar Nederland”, verklaart Marcelien de Koning haar tijdelijke overstap. “We zochten daarom een nieuwe uitdaging en we wilden na China wel weer eens hard varen.” Op de vraag naar hun doelstelling begint de succesvolle stuurvrouw te lachen: “Dit wordt vooral een gezellig weekend.” Voor haar neef Coen de Koning ligt dat anders. Nu ze de F18 en Nacra wereldtitels op hun naam hebben staan, zetten De Koning en Van Leeuwen hun zinnen op het Nederlandse Kampioenschap. De concurrentie is groot, want Nederland kent inmiddels één van de sterkste F18-wedstrijdvelden ter wereld. De stallen van Hobie, Nacra en Capricorn brengen stuk voor stuk kanshebbers in, dus het belooft een spannende strijd te worden. Naast de twee podiumfinalisten van het WK F18 2008, zijn tevens de nummers negen van de wereld van de partij. Andrew MacPherson (AUS) en Ferdinand van West (NED) wisten afgelopen juli nog net in de top tien te eindigen.

Sterk veld

Tot de deelnemers behoren bovendien oud-winnaars van de Aruba Catamaran Regatta, zoals Mischa Heemskerk, Stuart Gummer (GBR) en tweevoudig winnaar Xander Pols. Maar ook van de Ronde om Texel, zoals Mischa Heemskerk (tweemaal overall), Sander de Boer, Eric Cok, Gerhard van Geest, Peter Vink (line-honours) en Xander Pols/Tjiddo Veenstra (tweemaal line-honours).

Er staan op zaterdag 13 en zondag 14 september zeven races gepland. Voor meer informatie, surf naar www.f18.nl of www.opendutchsailing.org

Foto: Jasper van Staveren

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: