Duidelijke leiders na dag 2 in de Rolex Swan Cup 2008

FavoniusDe 100 sierlijke zwanen hadden licht variabel weer langsheen de Smeralda kustlijnen tijdens de eerste 2 dagen van de Rolex Swan Cup. In de 4 verschillende klassen staan de overall leiders stevig op kop en leggen ze de (zeil)lat hoog voor hun tegenstrevers. Bij de Maxi’s steelt Favonius (BVI) de show. In de Classic groep gaat de Swan 48 Zen (GBR) aan de leiding. De meest competitieve klasse van de Swan 45s wordt aangevoerd door Earlybird (FIN) terwijl in die andere eenheidsklasse van Swan de Kora 4 (ITA) voorlopig de snelste Swan 42 is.

Maxi & Classic

Zowel de Maxi als de Classic klasse kregen kust races langsheen de granieten eilanden van het La Maddalena Archipel voorgeschoteld. Bij de Maxi’s stond er geen maat op de Swan 601 van Roel Pieper, Favonius. Schitterende setting tijdens de coastal racesSchitterende setting tijdens de coastal racesEne Roy Heiner hield alles nauwlettend van op het achterdek in de gaten en zag dat het goed ging. Favonius leidde beide races van bij de start tot aan de finish. En ook op handicap bleek ze voor een nochtans heel sterke Spirit of Jethou (GBR) toch nog steeds de snelste.

De kleinere jachten van de Classic klasse kregen een iets minder lang parcours af te leggen. De Swan 56 Clem zeilde een keer als tweede en een keer als eerste over de finishlijn, doch op handicap was het de kleinere Zen, een Swan 48, die 2 paaltjes scoorde.

Swan 45 & Club Swan 42

De 2 eenheidsklassen van Nautor Swan moesten up en downwind banen zeilen. Op dag 1 was de suprematie van Earlybird heel duidelijk. Met een derde plaats en 2 paaltjes leken ze onoverwinnelijk. Maar op dag 2 waren de windcondities nog lichter en daar hield het Duitse team van Hedrik Brandis niet zo van.Strijd om de Swan Gold CupStrijd om de Swan Gold Cup Een 6e en een 5e plaats waren toch nog net genoeg om aan de leiding te blijven. De Ulika van de Italiaan Andrea Masi vaarde heel constant en lag na 2 dagen met het kleinst mogelijke verschil op plaats 2.

Voor de 22 deelnemers in deze klasse staat naast de begeerde Rolex trofee ook de officiële wereldtitel op spel. De strijd om de zogenaamde Swan Gold Cup 2008 zal worden beslecht in maximaal 12 races. Maar vanaf 7 gevaren races mag het slechtste resultaat worden afgetrokken, zodat in deze klasse nog echt alles mogelijk blijft.

In de Club Swan 42 klasse zijn de 7 boten aan elkaar gewaagd. In de laatste race finishten maar liefst 4 jachten binnen de 15 seconden, van spektakel gesproken. De overall leiding is in handen van Scerni’s Kora. In deze klasse valt al na 5 gevaren races de slechtste weg, zodat het ook in deze groep spannend kan blijven tot de laatste dag.

Donderdag wordt verder gestreden in alle klassen. De windvoorspellers spreken van een oostelijk briesje, waardoor 8 tot 12 knopen op de windteller zou moeten verschijnen.

De tussenstanden per klasse, top 3:

Maxi’s (2 races):
1. Favonius – Roel Pieper (BVI) 1 – 1 = 2 ptn
2. Spirit of Jethou – Peter Ogden (GBR) 2 – 2 = 4 ptn
3. Ginger – Leslie Green (ITA) 3 – 4 = 7 ptn

Classic’s (2 races):
1. Zen – John Bainbridge (GBR) 1 – 1 = 2 ptn
2. Dream – Francesco Persio (ITA) 3 – 3 = 6 ptn
3. Clem – Jaime Olazabal Fourquet (ESP) 2 – 7 = 9 ptn

Club Swan 42’s (4 races):
1. Kora – Enrico Scerni (AIT) 1 – 1 – 2 – 2 = 6 ptn
2. Interlodge – Austin Fragomen (USA) 3 – 3 – 3 – 1 = 10 ptn
3. Cuor di Leone – Leo Ferragamo (ITA) 2 – 2 – 4 – 4 = 12 ptn

Swan 45’s (5 races):
1. Earlybird – Hedrik Brandis (GER) 3 – 1 – 1 – 6 – 5 = 16 ptn
2. Ulika – Andrea Masi (ITA) 5 – 3 – 3 – 2 – 4 = 17 ptn
3. Vertigo – Marco Salvi (ITA) 4 – 7 – 4 – 1 – 9 = 25 ptn

Site: www.yccsswancup.com
Foto’s: Rolex/ Daniel Forster

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: