Around in Ten van start in januari 2009 nog op zoek naar sponsors

routeIn januari 2009 gaat voor de eerste maal de AiT van start.Het is een zeilrace rond de wereld, wat op zich alang geen uitzondering meer is ware het niet dat het reglement de LOA beperkt heeft tot extreme afmetingen. Het is de bedoeling met deze race het meer dan 20 jaar oude rekord van de Australiër,Serge Testa, te verbreken die in 1987 met een 12 voeter rond de wereld zeilde.”Around in Ten” verwijst naar de max. LOA of de deelnemende bootjes die exact 10 voet moet bedragen of zo’n 3.05 meter!!

Het hoeft geen verklaring dat er niet massaal is ingeschreven voor deze race en het is eigenlijk opvallend dat bijna alle deelnemers van middelbare leeftijd zijn. Het traject verloopt van de Bahama’s naar Panama en eens het kanaal door gaat het richting Darwin,Australië. De volgende verplichtte haven is Cape Town, Zuid-Afrika, en vandaar de Atlantische oceaan over richting finish, de Bahama’s.

Het reglement schrijft drie verplichtte stops voor, Panama, Darwin en Kaapstad. Het is iedere deelnemer vrij om tussen de verplichtte havens zoveel stops in te lassen als hijzelf verkiest en uiteraard volgt ieder z’n eigen traject.

Zelf bootje bouwen

Volbloed 10 voet racer SkippyVolbloed 10 voet racer SkippyZoals reeds gezegd is het deelnemers veld beperkt en dit is eigenlijk niet verwonderlijk. Eerst en vooral is er de boot: iedere deelnemer ontwerpt/bouwt z’n eigen boot omdat er simpelweg geen off-shore “zeiljachten” bestaan van 3.05 m lengte. Ten tweede is er de duur van de race:er wordt geschat dat het zo’n anderhalf jaar zal duren eer de eerste deelnemer over de finish zal gaan en niet iedereen heeft zomaar de mogelijkheid om anderhalf jaar vrijaf te nemen.

En tenslotte is er het aspect veiligheid: hoe veilig kan zo’n race zijn? Ikzelf ben ervan overtuigd dat niet de boot maar de schipper hier de zwakke schakel kan/zal zijn. Afhankelijk van de tactiek die elke deelnemer voor zichzelf bepaalt kunnen we zondermeer zeggen dat in het beste geval er trajecten moeten afgelegd worden die minstens 30 tot 40 dagen zullen duren.

40 dagen in een claustrofobische omgeving als een zeilbootje van 3.05 m lengte mag zeker niet onderschat worden en het gebrek aan bewegingsruimte zal alvast geen positieve invloed hebben op de fysieke toestand van de zeiler. Proviand en drinkwater voor meer dan een maand wegstouwen in zo’n klein bootje is al een opgave op zich en het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste boten, qua uitzicht, min of meer op elkaar lijken.

Tot over enkele weken was ik als Belg de enigste Europese deelnemer maar sinds kort is er ook een Nederlander als deelnemer geregistreerd. Toen ik de beslissing nam om aan de AiT deel te nemen wist ik dat het een zeer moeilijke onderneming zou worden op elk vlak (huishoudelijk-financieel-fysich etc...) en nu op enkele maanden voor het vertrek kan ik zeggen dat we het tot dusver meer dan behoorlijk gedaan hebben.

Team van ... 2

De spiegel met aangehangen roerDe spiegel met aangehangen roerMet “we” bedoel ik m’n vrouw en mezelf om meteen alle twijfels weg te halen dat het hier niet om een heel team van medewerkers en sponsors zou gaan. Bijna meteen hebben we de beslissing genomen om eerst en vooral de boot te ontwerpen/bouwen en pas dan op zoek te gaan naar partners voor dit avontuur. We vonden dat we eerst moesten bewijzen dat we zelf bereid waren het nodige te investeren alvorens dit van andere mensen/bedrijven te verlangen/vragen.

Nu met amper 100 dagen voor de boeg tot de start,is de boot bijna klaar voor de eerste proefvaart die zal uitgevoerd worden door m’n website sponsor en oceaanzeiler, Paul Kersbergen. Ondanks al onze inspanningen zal het niet mogelijk zijn om deze extreme uitdaging aan te vatten zonder de steun van mensen/bedrijven die de “eenzame avonturier” een warm hart toe dragen.

ALLE hulp is meer dan welkom om “Skippy” aan de start te brengen.

Gilbert Van Meel
www.beaufort2.nl/Skippy.html

Website organisatie: www.aroundinten.com

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: