Het aftellen voor de 8 Volvo Ocean Race teams is begonnen

EricssonHet aftellen naar de start van de 10e editie van de Volvo Ocean Race, vroeger nog de Whitbread Round the World Race, is begonnen. Precies over één maand zullen op 11 oktober 8 van de meest performante zeiljachten ter wereld vertrekken in Alicante, Spanje. De bestemming is Kaapstad, Zuid-Afrika, in de eerste manche van deze zeilcompetitie rond de wereld. Topzeilers van over gans de wereld zijn zich aan het voorbereiden om het grootste deel van de komende negen maanden op zee door te brengen, vaak in de meest hallucinante condities.

Er zijn 11 stopovers voorzien in 5 verschillende continenten, Afrika, Azië, Noord – en Zuid Amerika en Europa. De finish ligt in St Petersburg, Rusland, ergens in juni 2009.

Life at the Extreme

Onderweg zullen zij golven zo hoog als bergen en wind zo sterk als orkanen moeten trotseren in een ultieme test voor mens en zeilmachine. Slaaptekort, bijtende kou, verschrikkelijke hitte en het constante gebonk van de golven tegen de romp zijn maar enkele van de ‘ongemakken’ die de zeilers zullen moeten ondergaan. Stress en torenhoge adrenaline waarden, kortom, dit is ‘Life at the Extreme’!

De VOR vloot begint stillaan vorm te krijgen in de Spaanse haven van Alicante. Een week voor de eigenlijke start, dus op 4 oktober, zullen de deelnemende jachten het voor het eerst tegen elkaar opnemen in de Alicante - in – port race. Het aftellen is dus wel degelijk begonnen.

8 teams ingeschreven

Design voor de Nederlandse VOR 70Design voor de Nederlandse VOR 70Er zijn nu 8 teams officieel ingeschreven voor deze Volvo Ocean Race 2008-2009. Als voorlopig laatste team waren het de Nederlanders van het Team Delta Lloyd die zich dinsdag meldden. Het team zal een mix worden van verscheidene Nederlandse zeilers en Ger O’Rourke Chieftain Racing Team, dat eerder nog de Fastnet Race op haar naam schreef. Zij gaan varen op de een aangepaste Volvo Open 70 van de eerste generatie, getekend op de tafel van Juan Kouyoumdijan, en winnaar van de 2005-2006 editie van de Volvo Ocean Race.

De vernieuwde boot zal zeilen onder Nederlandse vlag met zeilnummer NED-1. Op dit moment zijn zij nog bezig met de vereiste 2000 zeemijl af te leggen om zich officieel te kwalificeren voor de wedstrijd. Zij worden komend weekend verwacht in Alicante, waar dan de namen van de crew zullen worden bekend gemaakt.

Met zo’n 37’000 zeemijlen af te leggen in ongeveer 9 maanden, waarbij in 11 havens even halt wordt gehouden, is de Volvo Ocean Race de moeder van het jacht racen voor professionele racing crews.

En deze 8 professionele crews zijn:

DELTA LLOYD NED
Ontwerp: Juan Kouyoumdjian
Bouwer: Killian Bushe
Schipper: Ger O’Rourke, IRL

ERICSSON RACING TEAM INTERNATIONAL SWE
Ontwerp: Juan Kouyoumdjian
Bouwer: Killian Bushe
Werf: Kista, Stockholm
Schipper: Torben Grael, BRA
Navigator: Jules Salter, GBR

ERICSSON RACING TEAM NORDIC SWE
Ontwerp: Juan Kouyoumdjian
Bouwer: Killian Bushe
Werf: Kista, Stockholm
Schipper: Anders Lewander, SWE
Navigator: Aksel Magdahl, NOR

GREEN DRAGON CHN/IRL
Ontwerp: Reichel Pugh
Werf: McConaghy, China
Schipper: Ian Walker, GBR
Navigator Ian Moore, GBR

PUMA OCEAN RACING USA
Ontwerp: Botin Carkeek
Bouwer: Goetz Custom Boats
Werf: Newport, Rhode Island
Schipper: Ken Read, USA
Navigator: Andrew Cape, AUS

TEAM RUSSIA RUS
Ontwerp: Rob Humphreys Yacht Design
Bouwer: Green Marine
Werf: Lymington, England
Schipper: Andreas Hanakamp AUT
Navigator: Wouter Verbraak NED

TELEFONICA BLACK ESP
Ontwerp: Farr Yacht Design
Werf: Southern Ocean Marine, New Zealand
Schipper: Fernando Echávarri, ESP
Navigator: Roger Nilson, SWE

TELEFONICA BLUE ESP
Ontwerp: Farr Yacht Design
Werf: King Marine, Valencia
Schipper: Bouwe Bekking, NED
Navigator: Simon Fisher

Volvo Race Route:

Leg 1: Alicante – Kaapstad
Leg 2: Kaapstad – Cochin
Leg 3: Cochin – Singapore
Leg 4: Singapore – Qingdao
Leg 5: Qingdao – Rio de Janeiro
Leg 6: Rio de Janeiro – Boston
Leg 7.: Boston – Galway
Leg 8: Galway – Goteborg/Marstrand (met te ronden merteken thv Rotterdam)
Leg 9: Goteborg/Marstrand – Stockholm
Leg 10: Stockholm – St Petersburg

www.sailworld.com
Foto’s: Volvo Ocean Race

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: