Thierry Schmitter hervindt vorm en is terug op medaillekoers

Woensdag 10 september was een rustdag voor de zeilers in Qingdao en dat was blijkbaar precies wat Thierry Schmitter nodig had. Na een moeizame start afgelopen week zeilde hij donderdag 11 september heel sterk en wist zich met een overwinning terug op medaillekoers te manoeuvreren.
Voor dat die ene wedstrijd van de dag gevaren kon worden moest er eerst lang gewacht worden.

Coach Ronald van Vianen legt uit: “Als de zon hier doorbreekt dan voel je geleidelijk de zeewind aantrekken tot een knoop of 12 (windkracht 3-4). Vandaag bleef het echter bewolkt en dus moesten we het doen met een heel klein briesje en dat betekende uitstel.”

Toch varen, ondanks zwakke wind

Uiteindelijk duurde het tot circa 15 uur voordat de 2.4mR zeilers eindelijk de haven konden verlaten. Van Vianen: “Die ene wedstrijd werd nog bijna afgeblazen door de zwakke wind, maar gelukkig kon er toch nog gevaren worden. Het was, door de sterke stroming, een snelle wedstrijd. Thierry kwam als tweede om de bovenboei, maar kon in het laatste stuk voor de wind zijn directe tegenstander nog passeren. Daarna wist hij goed te verdedigen en uiteindelijk te winnen.”

En juist dat lukt de Hagenaar de afgelopen week niet. Van Vianen: “Thierry lag er in de eerste races telkens goed voor, maar wist dat in het laatste stuk voor de wind niet te benutten. We hebben er veel over gepraat en de strategie aangepast. Het is erg fijn dat dat vandaag zijn vruchten heeft afgeworpen.”

Waarschijnlijk geen medal race

Thierry op trainingThierry op trainingMet die overwinning maakt Schmitter veel goed. Hij staat voorlopig derde met 18 punten. “Maar het zit allemaal heel dicht bij elkaar in de top”, stelt Van Vianen. “Het verschil tussen de nummer één en vijf is slechts vier punten.”

Vrijdag en zaterdag worden er, als de wind meezit, in totaal nog vijf wedstrijden gevaren. De medal race wordt naar alle waar-schijnlijkheid geschrapt. Van Vianen: “Het wedstrijdcomité wil proberen zo veel mogelijk reguliere wedstrijden te varen en dat kan ten koste gaan van een medal race. Het is nu zaak de komende vijf wedstrijden alles er uit te halen wat erin zit.”

Algemeen klassement:

1) Ruf (USA) 17 punten
2) Tingley (CAN) 18 punten
3) Schmitter (NED) 18 punten
4) Kröger (GER) 18 punten
5) Seguin (FRA) 21 punten
6) Als Anders (DEN) 22 punten

Bron en foto's: www.teamvolvoforlife.nl

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: