Zeiler verdrinkt na kielbreuk en incorrect gebruik reddingsvest

kielbreuk

Afgelopen zondag kapseisde de ‘Time To Burn’ ter hoogte van de Tauranga kust van Nieuw-Zeeland na nog maar eens een kielbreuk. Van de twee opvarenden kon er één zich aan de omgeslagen romp vastklampen en worden gered. Het levensloze lichaam van Claudatos werd vlakbij te water teruggevonden door de reddingshelicopter. Onderzoek wees later uit dat een correct gebruikte reddingsvest de man waarschijnlijk had kunnen redden.

Op het moment dat ze tegen iets aanvaarden, haalden ze meer dan 15 knopen snelheid. De geredde schipper Clark denkt aan een drijvende spinnaker van een ander jacht. Feit is dat luttele seconden later het 12 meter lange race-jacht plots kapseist. Clark zat op dat moment binnen, Claudatos stond buiten aan het stuurwiel. Het jacht blijft nog 20 tot 30 minuten op haar zijde liggen. Tijd om de radiozenders te activeren en 2 vuurpijlen de lucht in te schieten.

Wanneer dan het jacht uiteindelijk verder kentert kunnen beide mannen zich vrij naar de oppervlakte zwemmen. Daar bleek al snel dat Claudatos problemen had met zijn zwemvest. Die bleek telkens weer over diens hoofd los te komen. Clark had ondertussen een touw rond het roerblad weten te bevestigen en hield zich daaraan vast. Tot driemaal toe kon hij zijn partner bij zich trekken, doch telkens dreigde deze zijn reddingsvest te verliezen, waardoor Clark de handen vol had om de reddingsvest terug aan te trekken.

Uiteindelijk raakten beide mannen uitgeput. Hun zeillaarzen en zeilpakken gingen zo zwaar wegen dat ze telkens onder water werden getrokken door dat gewicht. Clark trachtte vol te houden maar kon niet verhinderen dat zijn vriend van hem wegdreef, gezicht in het water. Wanneer de reddingsdiensten het jacht bereikten lag het lichaam van Claudatos 200 meter verder. Als hij nog 10 minuten had kunnen volhouden, als de reddingsvest goed was vastgemaakt, mét kruisband, als…

Als we straks in de winter zeilzetten, vergeet dan niet de gepaste reddingsvest mét kruisband aan te trekken. Een kleine moeite…

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: