Eerst geen, dan teveel wind in de Rolex Swan Cup 2008

PlentyOp dag 3 van de Rolex Swan Cup 2008 stond er zo weinig wind langsheen de Costa Smeralda dat het race comité wel verplicht was de wedstrijd af te gelasten. Maar niet getreurd, de weersvoorspellingen voor dag 4 beloofden voldoende wind, misschien zelfs een mistralleken op het einde van die dag.
En het mistalleken ontbrak niet op het appél die dag, en was op dag 5 zelfs al heel vroeg uit de veren.

Dag 4

Dag 4 begon met een schamele 5 knopen wind om 2 uur in de namiddag. Een uurtje later kon de wedstrijdleiding dan toch de wedstrijd in gang schieten. Rond 16 uur tikten de windmeters tegen de 15 knopen aan, een perfect race weertje. Maar iedereen die al eens in de Mediterrane wateren heeft gezeild kent het grillige karakter van de Mistral wind. En inderdaad, tegen dat de meeste jachten moesten gaan finishen stond er zomaar 40 knopen wind, begeleid met donder en regen. De sierlijke zeilzwanen kregen het hard te verduren.

Steeds dezelfde leiders

Op het einde van die verraderlijke 4e dag stonden nog steeds dezelfde jachten aan de leiding als na dag 1. De Maxi’s, de Classic’s én de club Swan 42’s mochten een kustrace afwerken. Bocche di Bonifaccio, beter bekend als ‘Bomb Alley’ vanwege het venturi effect dat daar speelt, werd wijselijk door de wedstrijdorganisatoren links gelaten. De Maxi’s kregen 25 zeemijl af te werken, de Classic’s 17 zeemijl. Een groot deel van het offshore parcours bestond uit een lang spinnakerrak, en dat zorgde voor spectaculaire plaatjes.

Ruige condities voor de Swan 45'sRuige condities voor de Swan 45'sDe Swan 45 klasse streed in een 6e upwind - downwind parcours verder om de wereldtitel. Een 7e race werd wel gestart, maar moest noodgedwongen halverwege worden stilgelegd. De condities waren gewoon te extreem en veiligheid primeert uiteraard ook in de meest performante klasse van de Swan-familie. Rond 18 uur werd de vloot door een echte squall geteisterd en werden windstoten boven de 40 knopen genoteerd.

Dag 5

De ochtend van dag 5 kon je in de haven al horen dat er zeker geen gebrek aan wind zou zijn. Het floot in het want en de trillende vallen zorgden voor de rest van het concert. Mistralleken was vroeg wakker die dag. Windstoten die de meters boven de 40 knopen deden uitslaan maakten het de wedstrijdleiding niet moeilijk. De November vlag boven de Alfa vlag werden samen gehesen, of met andere woorden, geen races vandaag! Sein voor de in totaal 3000 deelnemers aan het evenement om zich naar de Piazza Azzura te begeven voor de Rolex Crew Party. Zondag wordt de beslissende dag, dus toch maar oppassen met die ‘voorlaatsekes’ op het feestje!

De top 3 in iedere klasse met nog 1 dag te gaan:
Swan Maxi (3 races)
1. Favonius (BVI): 1 – 1 – 2 = 4 ptn
2. Spirit of Jethou (GBR): 2 – 2 – 3 = 7 ptn
3. Ginger (ITA): 3 – 4 – 4 = 11 ptn

Swan Classic (3 races)
1. Zen (GBR): 1 – 1 – 6 = 8 ptn
2. Christina (GBR): 8 – 4 – 4 = 16 ptn
3. Vanish II (USA): 4 – 8 – 8 = 20 ptn

Club Swan 42 (5 races)
1. Kora (ITA): 1 – 1 – 2 – 2 – 1 = 7 ptn
2. Interlodge (USA): 3 – 3 – 3 – 1 – 4 = 14 ptn
3. Cuor di Leone (ITA): 2 – 2 – 4 – 4 – 3 = 15 ptn

Swan 45 (6 races)
1. Earlybird (GER): 3 – 1 – 1 – 5 – 5 – 5 = 20 ptn
2. Atlantica Racing (ITA): 9 – 5 – 8 – 7 – 1 – 4 = 34 ptn
3. Ulika (ITA): 5 – 3 – 3 – 1 – 4 – 19 = 35 ptn

Website: www.yccs.it.
Foto’s: Rolex/Kurt Arirgo

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: