Geen verrassingen meer op de laatste dag van de Rolex Swan Cup 2008

FavoniusDe laatste dag van de Rolex Swan Cup 2008 in Porto Cervo begon met een zwaarbewolkte lucht waarin een zuidwester van 15 knopen blies. De weersvoorspellers waarschuwden voor aantrekkende wind naar mate de dag zou vorderen, waardoor de eerste start al stond geprogrammeerd op 10u30. De Swan 45 klasse kon hun strijd om de wereldtitel verder uitvechten in nog 2 races. De andere klassen zeilden elk nog 1 race.

De Maxis vertrokken als eersten voor traject van 25 zeemijl, dit keer wel door ‘Bomb Alley’. Dan was het de beurt aan de Classics, die een parcours van 17 zeemijl moesten afhaspelen. Beide Swan-eenheidsklassen zouden 2 upwind-downwind races zeilen. De Swan 45 klasse kon die 2 races effectief afwerken, maar voor de Club Swan 42 klasse werd de 2e race net voor de start afgeblazen. De windmeters aan dek noteerden op dat moment alweer 29 knopen en meer.

Maxi klasse

Nederlander Roel Pieper stuurde zijn Favonius naar een tweede plaats, na de grootste Swan in de wedstrijd, de Highland Breeze. Genoeg om de eerste plaats in de Swan Maxi klasse te verzekeren. Favonius zeilde constant op een zeer hoog niveau, onder alle omstandigheden. Na verschillende 3e plaatsen in Porto Cervo lukte het eindelijk om de Swan 80 op het hoogste schavot te zeilen.

“De bemanning heeft verschrikkelijk hard getraind en was uiterst gemotiveerd om te winnen, en uiteindelijk heeft dat het verschil gemaakt”, aldus een zeer gelukkige Roel Pieper. Met de winst in Porto Cervo kwam hij immers op gelijke puntenstand met de Swan 601 Spirit of Jethou. En aangezien bij gelijke punten het resultaat van de laatste race bepalend is, won Pieper naast een Rolex Submariner Chronometer ook de trofee van het Swan Maxi Circuit 2008.

Classic klasse

Swan 48 Zen bleek de sterkste KlassiekerSwan 48 Zen bleek de sterkste KlassiekerIn de Classic klasse werd het een strijd tussen de Zen, een Swan 48, en de Crilia, een Swan 53. Beiden scoorden 2 paaltjes, de ene in licht weer, de andere in zwaar weer. Het waren de prestaties in de minder favoriete omstandigheden die beslissend bleken. En daar bleek de Zen duidelijk de betere, met een 6e en een 5e plaats tijdens de Mistral wind, waar Crilia slechts een 9e en een 12e stek zeilden in het lichte weer van de eerste wedstrijddagen.

Club Swan 42 klasse

Kora blies alle concurrenten wegKora blies alle concurrenten wegDe vloot van 7 Club Swan 42’s werd gans de week gedomineerd door de Kora van Enrico Scerni. Niks niet spannend, zoals op voorhand aangekondigd in deze klasse. Kora zeilde gewoon perfect in alle condities, en scoorde 4 paaltjes en 2 tweede plaatsen. Eerdere winst in de 2008 Giraglia Rolex Cup was dus duidelijk geen toevalstreffer. “Een zeer goed team dat de boot telkens perfect voorbereide”, was volgens Scerni de reden waarom ze zo goed presteerden deze week.

Swan 45 klasse

En dan de Swan 45 klasse, waar met de Rolex Swan Cup en de Swan 45 Gold Cup (of de klasse wereldtitel) ook 2 prijzen werden uitgedeeld. Earlybird ging de laatste racedag in met een stevige voorsprong, maar aangezien het slechtste resultaat ging mogen afgetrokken worden kon het toch nog niet te vroeg juichen.

Earlybird had genoeg aan 7 racesEarlybird had genoeg aan 7 racesHoewel, tot dan was Earlybird nog niet uit de top 5 gefinished, en de eerste race van de laatste dag zeilden ze als 4e over de finish. Atlantica Racing deed in die race een heel slechte zaak. Door slechts 19e te finishen verloren ze hun 2e plaats aan Fever die de race won. 6 punten voorsprong én een 5e plaats als slechtste resultaat, Earlybird kon haar eerste positie niet meer verliezen en het Duitse team verkoos de laatste race als toeschouwer mee te maken.

De eindklassering (top 3 en Benelux):

Swan Maxi (4 races)
1. FAVONIUS Roel Pieper BVI 1 1 2 2 = 6 ptn
2. SPIRIT OF JETHOU Peter Ogden GBR 2 2 3 7 = 14 ptn
3. GINGER Leslie Green ITA 3 4 4 6 16 ptn

19. VENETOR Prins NED 80 ptn
21. GERONIMO Veldhuizen NED 82 ptn
23. PEAK Houting NED 92 ptn

Classic (4 races)
1. ZEN John Bainbridge GBR 1 1 6 5 = 13 ptn
3. CRILIA Heinz-Gerd Stein GER 9 12 1 1 = 23 ptn
3. VANISH II Mauro Parladori USA 4 8 8 3 = 23 ptn

6. TWILIGHT Huyghe BEL 33 ptn
20. MONTRACHET Schuijt NED 82 ptn

Swan 42 (6 races)
1. KORA Enrico Scerni ITA 1 1 (2) 2 1 1 = 6 ptn
2. CUOR DI LEONE Leonardo Ferragamo ITA 2 2 (4) 4 3 2 = 13 ptn
3. INTERLODGE Austin Fragomen USA 3 3 3 1 4 (5) = 14 ptn

6. BARAKA GP H.J. De Graaf NED 29 ptn

Swan 45 (8 races)
1. EARLYBIRD Hedrik Brandis GER 3 1 1 5 5 5 4 (DNS) = 24 ptn
2. FEVER Klaus Diederichs GBR 2 (12) 2 11 3 6 1 8 = 33 ptn
3. ATLANTICA RACING Carlo Perrone ITA 9 5 8 7 1 4 (15) 2 = 36 ptn

12. NO LIMITS R.W. Bol NED 60 ptn
14. CHARISMA Nico Poons NED 91 ptn
19. BELLEROSE-DUVEL Van Heurck/Moortgat BEL 107 ptn

www.yccsswancup.com
Foto’s: Rolex/Kurt Arrigo

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: