Qingdao: Paralympisch zeiler Thierry Schmitter eindigt als vijfde

Thierry SchmitterThierry Schmitter (NED) won Olympisch brons in 2004 en zette vervolgens vier jaar lang alles op alles om zijn eigen prestatie te overtreffen. Maar het mocht niet baten. In de Chinese kustplaats Qingdao eindigde de Hagenaar als vijfde. De gedreven zeiler lag deze week lang op medaillekoers. Zes deelnemers maakten nog kans op de eindoverwinning op de laatste dag van de Paralympische Spelen bij het zeilen. Onder die zes de Nederlandse zeiler.

In die negende en voorlaatste race moest het gebeuren maar Schmitter kwam slechts als elfde rond de eerste bovenboei. Vervolgens wist hij zich nog terug te vechten tot een zesde plaats. Maar daar verloor Schmitter wel zijn medaillekansen, aangezien al zijn directe concurrenten voor hem eindigden.

In de ultieme en tiende race ging Schmitter zeer sterk van start en kwam als eerste rond de bovenboei. Maar de favoriet Tingley zat de Nederlander op zijn hielen. De Canadees wist de tiende manche van de serie te winnen en won daarmee ook overtuigend en in stijl de gouden medaille in de 2.4mR klasse.

Tingley en de Amerikaan Ruf vormden de verrassing van het toernooi in de 2.4mR klasse. Na de Olympic Classes Regatta in januari van dit jaar in Miami is dit duo in afzondering van de Europeanen blijven trainen.

Coach Van Vianen legt uit. “Alle sterke Europeanen zoals de Fransman, Duitser, Deen en wij wisten van elkaar wel hoe waar we toe in staat waren, maar Tingley en Ruf hebben ons wel verrast. Ze gaan hard en zeilen heel sterk.”

Einduitslag na 10 races:
1 TINGLEY Paul S CAN 1 1 5 2 (9)(9) 2 4 5 1 = 21 ptn
2 SEGUIN Damien S FRA 4 4 3 4 6 (17-OCS) (11) 1 1 2 = 25 ptn
3 RUF John S USA 2 6 1 (9) 1 7 (10) 3 4 4 = 28 ptn
4 KROGER Heiko S GER 3 2 (11) 6 4 3 1 (11) 2 7 = 28 ptn
5 SCHMITTER Thierry S NED 5 3 2 (10) 7 1 5 (12) 6 3 = 32 ptn

Bron: www.teamvolvoforlife.nl

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: