Finale iShares Cup 2008 in Amsterdam staat voor de deur

Extreme 40 HolmatroVan vrijdag 19 tot en met zondag 21 september zal in de Amsterdamse IJ-haven de finale van de iShares Cup worden gevaren. Alinghi en TEAMORIGIN zullen strijden om het goud. Het Nederlandse team Holmatro maakt nog kans op een derde plek. Marcelien de Koning vaart mee tijdens de trainingsraces. “Dit is een geheel nieuwe ervaring, fantastisch!” Team Alinghi en TEAMORIGIN gaan na vier wedstrijdseries samen aan kop en kunnen niet meer ingehaald worden. De strijd om het brons is echter nog volop bezig.

Het Nederlandse team Holmatro behoort tot een van de kanshebbers voor de derde podiumplek. Holmatro-tacticus Mischa Heemskerk: “Amsterdam is de finale, dus daar moet het gebeuren. We hebben laten zien dat we het kunnen. Wij zijn er vol op gebrand om derde te worden in de IJ-haven.”

Spektakel dicht bij het publiek

Spektakel gegarandeerdSpektakel gegarandeerdDe eerste wedstrijdseries in de iShares Cup werden nog op relatief open water gevaren. Nu het einde van de 2008 editie in zicht komt worden de omstandigheden steeds moeilijker. De beperkte ruimte in Kiel maakte de vierde wedstrijdserie de zwaarste tot nu toe. Voor de toeschouwers in de Noord-Duitse stad betekende dit echter volop spektakel. De Extreme 40’s vlogen, vaak op één romp, vlak voor het publiek langs en dit leidde zo nu en dan tot een flinke aanvaring.

In de Amsterdamse IJ-haven zijn de omstandigheden nog zwaarder. Door de beperkte ruimte op het water moeten de Extreme 40 catamarans vlak langs de kant manoeuvreren. Marcelien de Koning zal tijdens de trainingsraces meevaren op de Extreme 40 van iShares. De drievoudig wereldkampioen en Olympisch medaillewinnares in de 470-klasse ziet het wel zitten. “Hugh Styles, de schipper van Team iShares, vroeg me of ik mee wilde doen. We hebben samen nog op F18 catamarans gevaren, maar de Extreme 40 is meer dan twee keer zo groot. In de kleine ruimte van de IJ-haven kan dat wel eens spannende momenten gaan opleveren. Maar wat mij betreft: hoe avontuurlijker, hoe beter!”

Ook enkele gouden Olympiërs aanwezig

Op vrijdag en zaterdag zullen ook de Britse topzeilers Ben Ainsley (Finn-klasse) en Andrew Simpson en Iain Persey (Star-klasse) acte de présence geven. Zij wonnen Olympisch goud tijdens de Spelen in China en zullen het wedstrijddorp bezoeken en meevaren met TEAMORIGIN.

Gerhard van Geest, trimmer bij Team iShares en daarnaast een talentvol kitesurfer, zal tijdens de trainingsdag, op donderdag 18 september, zijn kiteboard achter een Extreme 40 hangen. Van Geest: “Eigenlijk is het op deze manier meer wakeboarden. We gaan een extra lange lijn aan de mast van de iShares catamaran hangen zodat ik beter kan springen. Er is niet heel veel ruimte in de IJ-haven, maar dat maakt het extra spannend!”

Wedstrijdprogramma dagelijks vanaf 13.00 uur

De wedstrijden zullen van vrijdag 19 tot en met zondag 21 september worden gevaren en dagelijks om 13.00 uur beginnen. Het eerste startschot in Amsterdam zal worden gegeven door Carolien Gehrels (wethouder sport van de gemeente Amsterdam) en Nico Papineau Salm (stadsdeelvoorzitter Zeeburg).

Volvo Ocean Race

Mike Sanderson, die in 2006 de Volvo Ocean Race op zijn naam wist te schrijven, zal aanwezig zijn in Amsterdam. Zijn winnende boot, de ABN AMRO 1, oftewel de ‘Black Betty’ zal dit jaar opnieuw worden ingezet tijdens de Volvo Ocean Race door de Nederlandse deelnemer Delta Lloyd.

Locatie

Het wedstrijddorp is opgetrokken in de Bogortuin op het Java-eiland, aan de noordkant van de IJ-haven, en is bereikbaar via de Oostelijke Handelskade en de Verbindingsdam. De finale van de iShares Cup 2008 zal van 19 tot en met 21 september plaatsvinden in de Amsterdamse IJ-haven, achter het Centraal Station, dagelijks vanaf 13.00 uur. De toegang is gratis.

Info: www.iSharesCup.com
Foto’s: Team Holmatro/ Willeke Aapkes

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: