Heemskerk en Tentij grijpen ONK F18 in Medemblik

Zondag 14 september 2008 prolongeerde het catamaranduo Heemskerk/Tentij de Nederlandse titel in de F18-klasse (niet-olympisch). Op de tweede en laatste dag wisten de mannen de strijd naar zich toe te trekken. Na zeven races en één aftrek hadden ze een voorsprong van negen punten, waarmee ze verdiend wonnen.
Het zilver ging naar de speciaal overgekomen Britten Styles en Piggot, gevolgd door de wereldkampioenen Coen de Koning en Jeroen van Leeuwen.

Het kampioenschap maakte dit jaar voor het eerst deel uit van de Delta Lloyd ONK olympische en paralympische klassen in Medemblik. De opkomst bij de catamarans was groot. De sterke vloot van 53 boten uit zes landen genoot van de stevige noordoostenwind en flinke golven.

Zichtbaar blij met de prolongatieZichtbaar blij met de prolongatieMischa Heemskerk en Bastiaan Tentij stuurden hun zwarte bulthaup Hobie Tiger zesmaal binnen de top drie door de finish. Twee keer waren ze de snelste en de aftrekrace werd een zesde plek. Heemskerk: “We begonnen de serie goed met een drietje. In de wedstrijd daarna maakten we een foutje. We kwamen over stuurboord bij de bovenboei aan en dachten genoeg ruimte te geven. Dat bleek niet zo te zijn, dus we moesten een strafrondje draaien. Vandaar die zesde plek.” Het duo ging na zaterdag aan de leiding, maar met het gelijke aantal punten als de regerende wereldkampioenen. Alles was nog mogelijk. Heemskerk: “We hebben zondagmorgen een plan gemaakt.” Volgens de stuurman bleek de linkerkant van de baan gunstig te zijn. De vreugde was duidelijk zichtbaar toen de heren na de laatste race over de finish kwamen. Op een onstuimig IJsselmeer kon het immers alle kanten op gaan, zoals Styles/Piggott op zaterdag hadden ervaren tijdens hun derde race. Slechts enkele meters voor de finish maakte hun catamaran een nosedive waarmee zij een 2e plaats verruilden voor een 26e.

Een ongelukkige nosedive vlak voor de finishlijnEen ongelukkige nosedive vlak voor de finishlijn“Die eerste race wonnen we vrij gemakkelijk. In de tweede ging Willem Geijssen extreem ver door naar links, waar hij een goede draaiing kreeg. Daarmee zette hij ons op een behoorlijke afstand.” Heemskerk en Tentij dichtten het gat voor de wind, maar kregen ruzie met de benedenboei: “We kregen geen ruimte van Willem, dus konden we kiezen tussen zijn boot of de boei. Ik heb er eerst op gestaan en daarna Bastiaan ook nog. We lagen natuurlijk gelijk voor anker.” Door vooral op bootsnelheid te concentreren, wist het duo knap tweede te worden. Uiteindelijk mochten Heemskerk en Tentij opnieuw de blauwe kampioenswimpel van het Watersportverbond in ontvangst nemen. “Na het WK wilden we allebei revanche nemen en dat is gelukt”, aldus de bronzen medaillewinnaars van het WK F18 2008.

Brons met gouden kleur

Nadat Coen de Koning en Jeroen van Leeuwen eerder dit seizoen met hun Nacra Infusion wereldkampioen in de F18 werden, kregen ze gouden gympen van hun overige teamgenoten. Vlak voor de prijsuitreiking in Medemblik stond het tweetal met de glimmende schoenen klaar: “We doen net alsof het brons is.” Het duo wilde tijdens het NK nog één keer pieken, maar het werd een derde plaats. De Koning: “Na zaterdag had ik niet het gevoel dat het echt goed ging. We stonden toch vooraan. Dan denk je dat als je de volgende dag iets scherper bent, het wel moet gaan lukken. We maakten alleen te veel fouten. Het liep gewoon niet lekker. Elke race was een inhaalslag.” Volgens Van Leeuwen gingen de starts niet goed en werden ze daardoor geforceerd om weg te klappen. Ondanks de lichte teleurstelling kunnen de mannen ook relativeren: “Het was een sterk veld. Daarin is een derde plek helemaal niet zo slecht, dus ergens ben ik wel tevreden.” Team Boskalis eindigde uiteindelijk met twee boten in de top vijf. Andrew MacPherson en Ferdinand van West lagen na de eerste dag met vier races op bronzen koers. In de laatste drie wedstrijden kon het tweetal die positie niet vasthouden. Ze werden uiteindelijk vierde overall, gevolgd door hun teamgenoten Sascha Larsen en Christa van Helden.

Olympisch duo vermaakt zich

De olympische 470-stuurvrouw Marcelien de Koning (zilver in Qingdao) was al langer overtuigd van het zeilplezier in de F18-klasse. Vandaar dat zij tijdens de ONK in Medemblik de multihull als vervanging voor haar vertrouwde 470 koos. Op zaterdag hing haar teamgenoot Lobke Berkhout in de draad en op zondag zus Maaike de Koning. Marcelien de Koning over die ervaring: “Het was heftig. Ik had liever een middenwindje gehad, maar we hebben wel gelachen.

De Koning/Berkhout in de achtervolgingDe Koning/Berkhout in de achtervolgingDe start ging steeds goed, daarna werden we langzaam op snelheid ingehaald en tegen de tijd dat we de spi konden hijsen was iedereen al voorbij.” Dat ze een rol in de achterhoede speelden, kon De Koning niet schelen: “We waren alleen maar met onszelf bezig. Het was natuurlijk wel leuk dat we in de derde race toch wat boten konden inhalen. We kunnen het wel, maar je moet niet gelijk zo beginnen.” Actiebeelden van zondag zijn hier streaming via de NOS te bekijken.

Top 3:

1 Mischa Heemskerk/Bastiaan Tentij (Hobie Tiger) 12 punten
2 Hugh Styles/Adam Piggott (Nacra Infusion) 21 punten
3 Coen de Koning/Jeroen van Leeuwen (Nacra Infusion) 26 punten

Voor de volledige uitslagen, video en foto updates, surf naar www.opendutchsailing.org en www.f18.nl

Tekst: Diana Bogaards, Hobie Cat en Team Boskalis
Foto’s: Jasper van Staveren (c)

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: