J22 Gaastra NK 2008 te Workum werd een spetterend klasse-evenement

J22 GaastraVanaf donderdagavond 11 september 19u30 was de weegschaal op de plaats van bestemming in Workum. Dit was het moment waarop veel J22 teams de eerste spanning van het weekend in de maag voelde. Er moest worden ingewogen en elk J22 team mag maximaal 275 kg wegen. Nadat aan alle meet controles voldaan was konden de eerste mooie verhalen, over een week niet eten, aan de bar uitgewisseld worden. Nadat alle boten binnen twee uur in het water lagen klonk op vrijdagmiddag 11.55uur het eerst voorbereidingssein voor een spetterend J22 Gaastra NK 2008.

De weergoden waren Workum goed gestemd en bliezen dan ook met circa 17 knopen hun stoom af van de regenachtige zomer. Helaas had team Jikke problemen gekregen tijdens de eerste wedstrijd maar deze konden snel verholpen worden om toch de rest van de dag mee te starten. Team Gaastra Verhoef MIBA Jabulani kon het beste met deze omstandigheden overweg en voeren in 3 wedstrijden naar een eerste plaats in het tussenklassement.

Tijdens het terug zeilen naar de haven kwamen er enkele druppels regen naar beneden vallen als voorteken voor een avond waar de gezelligheid bij menig J22 team naar binnen vloeide. De klasse organisatie had gezorgd voor een diner waar iedereen zich kon opladen voor de zware zaterdag die komen zou.

Het waterpijl in het IJsselmeer was van vrijdag- op zaterdagnacht gestegen door de zware regenval, maar blijkbaar was het nog niet genoeg want er moest in regen worden opgetuigd en uitgevaren worden om op tijd bij de start te zijn. Het startschot dat exact om 10u00 te horen was knalde niet alleen 22 J22’s weg naar de eerste bovenboei, maar verjoeg tevens de regen.

De J22 heeft id geen reling !De J22 heeft id geen reling !Dit was het teken voor een schitterende zaterdag waar menig zeiler jaloers op zou zijn, als hij niet aan het zeilen was. Een constante 17 knopen wind en blauwe lucht waren uiteindelijk het toon beeld van de dag. Twee stuurleden probeerde onder deze omstandigheden de zeereling van de J22 te testen, echter deze bleek er niet op te zitten… Team HMC wist na vier wedstrijden maar 9 punten te verzamelen waarna zij naar een eerste plaats zeilden.

Na een mooie dag wedstrijdzeilen werd er onder andere door de klasse sponsor Gaastra gezorgd voor een diner wat voorafging aan een happy hour gesponsord door twee jarige leden. De dag ging over in de nacht waarna het sneller ochtend werd dan sommige J22 teams gepland hadden.

Voor de laatste dag stonden nog drie wedstrijden op het programma met een nihil verschil in de top drie en er kon nog veel eer behaald worden in het midden van het klassement. Deze keer hadden veel teams zich ’s ochtends al ingesmeerd met zonnebrand en dat was maar goed ook…

Met een gemiddelde van 15 knopen wind startte de J22 vloot weer precies op tijd en finishte de hele klasse binnen vier minuten. Dit resulteerde in spannende momenten maar ondanks de close finish werden er weinig regels overtreden, zodat er niet hoefde geprotesteerd te worden. Na een ontzettend spectaculaire wedstrijd gezeild te hebben was de stand voor de top drie bijna onberekenbaar geworden.

De prijsuitreiking met team PatronDe prijsuitreiking met team PatronDe tiende en laatste wedstrijd van het evenement ging gepaard met een winddraaiing waardoor vier teams zich los wisten de zeilen van het veld. Team Gaastra verfpagina wist deze wedstrijd op zijn naam te schrijven gevolgd door team HMC met Jeroen den Boer, Sanne Botterweg, Martijn Punt en Florence van Mierlo, dat zich hierdoor nationaal J22 Gaastra kampioen van 2008 mocht noemen. Gevolgd door team Gaastra Meijsers van Eelco Blok en team Gaastra Verhoef MIBA Jabulani van Edgar Westerhuys.

De laatste wedstrijd was gezeild dus begon de traditionele J22 kraanrace. Nadat de hele J22 vloot tegelijkertijd de haven in zeilde en de boot klaar aan het maken was voor de terugreis bleek de kraan nog niet gearriveerd te zijn. Dit zorgde voor leuke en grappige reacties (als je toeschouwer was). Nadat alle boten klaar waren gemaakt voor de terugreis was het tijd voor de prijsuitreiking en de nodige bedankjes voor het goed organiseren van de wedstrijden door wedstrijdcomité Workum.

De laatste wedstrijd begon in de duisternis op de afsluitdijk richting de thuishavens… Dit was het moment waarop er tevreden terug kon worden gekeken (met een verbrand gezicht) op een spectaculaire J22 Gaastra evenement.

Floris Toetenel
Foto’s: Enkhuizen 2008 – The Dutch J/22 website

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: