2e CR kampioenschap Blankenberge, al bij al een magere opkomst

J24Vraag me niet wát, maar er schort iets tussen de Blankenbergse yachting clubs, zoveel is duidelijk. Inschrijven op het internet via the VVW site, maar ter plaatse gaat het alleen bij Scarphout. Bij Scarphout zelf is het nu ook niet bepaald met grote toeters en bellen dat de 2e editie van het CR kampioenschap aangekondigd wordt. En dan de klap op de vuurpijl. Vertel het niet verder want ze gaan u niet geloven…. Vóór het staketsel van Blankenberge starten op dezelfde dag, met 5 minuten verschil, over praktisch dezelfde startlijn, maar in tegengestelde richting twee verschillende wedstrijden. Het CR kampioenschap en een wedstrijd van de VNZ. Een gebrek aan samenwerking is denk ik nog een understatement.

Enfin, het CR kampioenschap had juist genoeg boten om het gezellig te kunnen maken, in CRA dan toch, daar waren we met 11. In de B klasse waren ze met 8, maar daar was het een leuke competitie tussen de J24’s en de Mini’s. Verduiveld dappere bootjes, die J24’s. Die hebben zelfs Oostende – Ramsgate gehaald in alles behalve zachte omstandigheden en nu gingen ze weer met de hoofdprijs aan de haal. In de C klasse was het de Spirit 28’s tegen de twee anderen. Vermits ik zelf in CRA vaar moet je mij vergeven dat ik niet zoveel vertel over de andere klassen. Ne mens kan niet álles in ’t oog houden.

Zaterdag

Eerst zoveel wind als je kan verwachten na het nuttigen van een halve lepel ajuinsoep, maar na een uurtje uitstel kwam er traag maar zeker een mooie 3-5bf uit het oosten, zon inclusief.
Prachtig zeilweer. Commer en Kwel startte eerst eens mee met de B/C klasse en zette zo iedereen anders uit de wind. “We zijn hier goed vertrokken!” zullen ze gezegd hebben. Het duurde eventjes voor ze het door hadden. In CR zal dit wel normaal zijn zeker?
Naar verluid duwde High Spirit voor de start Felicity II omhoog maar die kon zelf niet hoger zonder een aanvaring te doen, gevolg: High Spirit vaart dan maar tégen Felicity II. Is dit wel goed zeemansschap of zat de vork anders in de steel?

Tien minuten later werd de A klasse weggeschoten. Geen houden aan Jarallella. Buiten het feit dat ze snel zijn kennen die mannen dat daar en ze bleven dicht onder de kust naar de eerste boei, de Wenduinebank-E en de WK7 wat hun geen wind(haha)eieren opleverde. Op hun beurt kende Animo waarschijnlijk Jarallella, want ze deden hetzelfde.
De uitslag op zaterdag loog er dan ook niet om: Jarallella op 1, Commer en Kwel op 2 (maar die hadden al eens mogen oefenen) en Animo op 3. Dus, om de deugnieterij kracht bij te zetten: 1 en 2 zijn eigenlijk IRC boten, op de 3e plaats zien we het eerste echte CR jacht.

Inderdaad, het CR kampioenschap heeft ook voor de IRC zeilers een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Van de 11 boten in CRA waren er 6 IRC’ers. Nu hoor je mij niet klagen hé, ik vind het altijd wel leuk als er wat meer serieuze tegenstand is, al was het maar om een geldige uitvlucht te vinden om niet te kunnen winnen. Bovendien, laat alle IRC’ers weg en er schieten amper 5 boten over. Ook maar magertjes.

Zondag

De wind van zaterdag was er nog. Baan 8, een baan voor de jeugd! Spi op- spi af – spi-BH – spi verkeerd, gijpen al of niet onder spi, onder- dan wel overstag, rommel op het voordek opkruisen, allemaal op rakjes van 0,02375 nm! Niet echt iets voor X-Appeal met een gereduceerde bemanning ouderlingen. Die mannen werden 7de, maar… ze leven nog!

En dan nu tijd om nu eens een extreem voorbeeld van de geroemde ‘CR spirit’ aan te halen. Wij kwamen naast en onder de Spindrift onder spi en geraakten er niet onderdoor met z’n enorme spi. Een simpele vraag om een beetje hoger te gaan varen als grap bedoeld en ze deden het nog ook, “omdat we het zo mooi vroegen”. Anders hadden wij er nu nóg onder gezeten! Toffe gasten.

Jokken III zonder ongelukken voorbijsteken is een ander paar mouwen maar niet zonder even veel charme. Gewoon er over gaat niet, vermits je dan opgeloefd worden tot voorbij Neeltje Jans. Gewoon er onder gaat ook niet omdat je dan een soort duikvlucht creërt zoals de Jappen op Pearl Harbor maar dan erger. Het werd dus een combinatie van de twee. Een bui van opluchting is dan altijd wel het gevolg.

Endlex vaarde mooi op zondag, zaterdag wou het niet zo vlotten. Tom kwam akelig dicht tegen de MOW1 paal en z’n mast nog akeliger dichter! (of was dat nu op zaterdag?) Animo zeilt altijd goed. Er deed zelfs een Bavaria 38 mee, met mooie zeiltjes. Gelukkig waren we er telkens ruim voor in real time, anders koop ik er zelf één, als straf! Moet ik nog zeggen dat High Spirit won in CRC?

De prijsuitreiking in de RSYC

Die hebben we niet meegemaakt. Op de wedstrijdbepalingen stond 18u, maar om één of andere rede hebben ze dat stilzwijgend veranderd naar 17u, de kapoenen! Als 6e over-all een envelopje met een aankoopbon van 25€ krijgen bij Wittevrongel en een CD prachtige foto’s is een mooie prijs! Geen idee wat de eersten gekregen hebben.

Een geslaagd weekend, prachtig weer, goede banen, goede wedstrijdleiding, (waarschijnlijk) mooie prijzen, maar ooooooo zo weinig samenwerking tussen de Blankenbergse clubs, dat was pijnlijk duidelijk.

De volledige uitslag

CRA
1- Jarallella - Steve Wittevrongel
2- Lender - Luc Meersman
3- Animo - Arnold Demiddelde
4- Endlex - Patrick Cools
5- Commer & Kwel - Bruno Van Cant
6- X-Appeal - Bruno Beckers
7- Ragazza - Jan Gabriel
8- Tom - Roger Thierry
9- CTP - Mike Celis
10- Virus - Ronan Onghena
11- Rosto - Jacques Stockman
12- Scarab - Koen Sergeant
13- Mad Mumm - Mady Fobert

CRB
1- Vinnaly - Reinhard Longueville
2- Oceanes - Barry Verstraeten
3- Ambiance - Peter Verdegem
4- Bolero - Andre Haerbos
5- Naster - Patrick Clyncke
6- Felicity II - Bert Bossyns
7- Jokken III - Francois De Maerschalk
8- Bling Bling - Geert De Vriendt

CRC
1- High Spirit - Guy Van de Kerckhove
2- Spindrift - Stefan Schodts
3- Najade - Tim Deneire
4- Free Spirit - Jean-Marie Buyl
5- Kludde - Gert Vanden Broek

Bruno Beckers

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: