iShares Cup 2008 nadert zinderende finale in Amsterdam

Extreme 40 HilfigerDe vloot Extreme 40’s in de iShares Cup had donderdag 18 september een laatste kans om zich voor te bereiden op de finale. Drie laatste trainingsraces, voordat vrijdag 19 september de strijd wordt aangegaan om de uiteindelijke winnaar van de iShares Cup te bepalen. Al vroeg op de dag gingen de 10 Extreme 40 catamarans het water van de IJ-haven op, vlak onder het Java-eiland, even ten oosten van het Amsterdamse Centraal Station.

Deze eerste dag moesten de (inter)nationale topzeilers het nog doen met de aanmoedigingen van enkele tientallen schoolkinderen, die vanaf de kade naast hun school toekeken terwijl de boten op enkele centimeters van de wal langs schoten. De meeste schippers konden het niet laten even een show weg te geven en één romp uit het water te laten komen.

Het thuispubliek had genoeg Nederlandse zeilsterren om voor te juichen. Aan de finale van de iShares Cup doen niet minder dan negen Nederlandse topzeilers mee, waaronder oud-Olympisch zeiler Herbert Dercksen, die de catamaran van Volvo Ocean Race schippert en aan de wieg van de Extreme 40 klasse stond.

Dercksen: “Het is fantastisch om deze enorme boten door die kleine IJ-haven te manoeuvreren, een romp uit het water te laten komen en langs de kade te vliegen. Precies waar deze boten voor ontworpen zijn. Ook heel leuk om zo’n hele school langs de kant te hebben staan, die voor je juichen en zelfs de teamnamen roepen. Wat wil je nog meer?!”

“Mijn team en ik hopen het hier heel goed te doen. Het is toch een thuiswedstrijd. Maar het wordt een spannende strijd en er gebeurt altijd een heleboel, dus het is moeilijk te voorspellen. Zo lig je eerste, en zo vaar je achteraan”, voegt Dercksen er aan toe.

Met plezier gaf Dercksen donderdag de helmstok uit handen om ruimte te maken voor enkele leden van de Yngling-kernploeg. Mandy Mulder, Annemieke Bes en Marije Kampen waren naar de IJ-haven gekomen om eens een compleet andere boot te varen.

“Ik moest het zware werk doen”, grapt Dercksen. “Ik had twee van de Yngling-meiden aan boord die tijdens de Spelen in Qingdao een zilveren medaille hebben gewonnen. Zij hebben de hele dag geschipperd en dat ging fantastisch. Ik hoop dat ze volgend jaar meedoen aan de iShares Cup.”

“Het was fantastisch, echt te gek! We waren niet de snelste boot, daar hebben we te weinig ervaring voor, maar ik vind dat er een vrouwenboot mee moet doen. Dat maakt het helemaal af”, zei Marije Kampen na afloop. “Heel leuk om eens op zo’n boot te zeilen”, voegde Mandy Mulder er aan toe. Zij voerde vooral het roer die donderdag en moest zelfs een moeilijke spinnakerstart doen. “Best lastig, zo’n voordewindse start. Overal boten en Herbert maar roepen: ‘Ga er tussendoor!’ terwijl wij gilden: ‘NEE! Dat kan niet!’”, aldus een lachende Mandy Mulder.

Ook Marcelien de Koning, drievoudig Wereldkampioen en zilveren medaillewinnares in de 470-klasse, was donderdag van de partij. Zij zeilde mee met Team iShares. Verder vaart Team Holmatro onder Nederlandse vlag. Schipper Andreas Hagara, zelf een Oostenrijker, verwacht veel publiek komend weekend. “Holmatro is een Nederlands bedrijf, dus zijn wij natuurlijk uitverkoren om de Nederlandse aanmoedigingen in ontvangst te nemen. Een oranje Extreme 40 helpt natuurlijk ook.”

Team Tommy HilfigerTeam Tommy HilfigerHet Amsterdamse evenement kan wel eens de zwaarste van de hele serie worden, door de zwakke, maar vlagerige wind en de kleine IJ-haven. De tegenstanders en de kade zijn dan ineens heel dichtbij. Maar dat schrikt Randy Smyth, schipper van Team Tommy Hilfiger, niet af. “Dat vinden we juist het mooiste wat er is!”

“Wat grappig is: vorig jaar waren we hier met acht boten en toen vonden we het al druk. Nu zijn we met z’n tienen op dezelfde kleine oppervlakte, maar het gaat alleen maar beter. Iedereen heeft meer ervaring opgedaan en weet beter op elkaar en de omgeving in te spelen”, besluit Smyth.

De iShares Cup finale in Amsterdam vindt van vrijdag 19 tot en met zondag 21 september plaats in de IJ-haven, ten oosten van het Centraal station. Het wedstrijddorp bevindt zich op het Java-eiland, ter hoogte van de Verbindingsdam. De wedstrijden beginnen dagelijk om 13.00 uur.

www.iSharesCup.com
foto's: Sander van der Borch/iShares

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: