De Vendee Globe stelt zijn 30 deelnemende schippers voor

Vendee Globe schippersZe waren dinsdag 16 september allen present op de persvoorstelling van de Vendée Globe 2008-2009 in Parijs, de solo schippers die gaan aantreden in de 6e editie van de Mount Everest van de zeilsport. In de vorige edities waren ze nog met 13 aan de start in les Sables d’Olonne, nu zijn ze maar liefst met 30. En er zijn met de 30 deelnemers 7 nationaliteiten vertegenwoordigd: 17 Fransen, 7 Britten, 1 Amerikaan, 2 Zwitsers, 1 Canadees, 1 Spanjaard en 1 Oostenrijker.

Naast de opvallende kwantiteit van de deelnemers, is ook de kwaliteit van de deelnemers indrukwekkend. Met 2 oudwinnaars (Vincent Riou en Michel Desjoyeaux), 5 schippers die voorheen al eens op het podium stonden (Jean Le Cam, Mike Golding, Roland Jourdain, Loïck Peyron en Marc Thiercelin) en 2 winnaars van gelijkaardige zeilwedstrijden (Jean-Pierre Dick en Bernard Stamm) weet je dat de strijd hevig gaat worden.

Voeg hier nog enkele jonge ambitieuze Figaristen aan toe, zoals Yann Eliès, Jérémie Beyou en Armel Le Cléac’h, meng er nog wat ervaren rotten onder, zoals Marc Guillemot, Brian Thompson, Johny Malbon of Kito de Pavant, en kruid verder met enkele ex-deelnemers met een gevuld palmares zoals Sébastien Josse, Dominique Wavre of zelfs Alex Thomson en je bent verzekerd van een meer dan interessant deelnemersveld.

Verder verschijnen er in alle Vendée Globe edities telkens een aantal avonturiers aan de start, en ook nu is dat niet anders. Schippers die willens nillens van plan zijn onze aardkloot te omzeilen in alle omstandigheden, desnoods alleen op karakter, zoals Jean-Baptiste Dejeanty, Arnaud Boissières, Yannick Bestaven of Raphaël Dinelli. En wat gezegd van de vrouwelijke schippers die meer dan hun mannetje staan in deze verschrikkelijk harde zeilwedstrijd? Dit jaar zorgen de Britse Dee Caffari en Sam Davies voor de feministische toets.

En tenslotte zijn er de vreemde eenden in de bijt. Schippers die je misschien niet onmiddellijk aan de start van dergelijke regatta zou verwachten. Unai Basurko is een Bask, Norbert Sedlacek een Oostenrijker die zelfs al aan zijn 2e Vendée Globe begint. In totaal staan deze 30 schippers voor 32 wereldomzeilingen en 21 Vendée Globe’s.

Bernard Stamm, één van de outsidersBernard Stamm, één van de outsidersDe kwaliteiten van de schipper, zijn ervaring en zijn talent, gecombineerd met het broodnodige geluk gaan uiteraard weer heel beslissend zijn. Langs de andere kant is ook het materiaal waar hij/zij het moet mee stellen er enorm op vooruit gegaan. Zo zijn er niet minder dan 20 jachten van de laatste generatie die speciaal voor deze Vendée Globe 2008 zijn ontwikkeld, waarbij naar een evenwicht tussen vermogen en gewicht is gezocht. En de verplicht af te leggen solo zeemijlen dienen als toelatingsexamen en zorgen ervoor dat de deelnemende boten toch een minimum aan betrouwbaarheid moeten garanderen.

Aan de start zal dus een zeer homogene vloot verschijnen, bestaande uit zeer performante jachten die zeer aan elkaar zullen gewaagd zijn, bestuurd door talentrijke en gedreven schippers. Kenners voorspellen nu al dat het record van 87 dagen, 10 uren en 47 minuten op naam van Vincent Riou met een dag of 5 zal gaan sneuvelen. Binnen enkele weken kunnen we alles op de voet volgen!

De ingeschreven schippers in de Vendée Globe 2008-2009:
BASURKO Unai (Esp) / Pakea Bizkaia
BESTAVEN Yannick (Fra) / Energies Autour du Monde
BEYOU Jérémie (Fra) / Delta Dore
BOISSIERES Arnaud (Fra) / Akena Verandas
CAFFARI Dee (UK) / Aviva
DAVIES Samantha (UK) / Roxy
DEJEANTY Jean-Baptiste (Fra) / Maisonneuve
DE PAVANT Kito (Fra) / Groupe Bel
DESJOYEAUX Michel (Fra) / Foncia
DICK Jean-Pierre (Fra) / Paprec-Virbac
DINELLI Raphaël (Fra) / Fondation Ocean Vital
ELIES Yann (Fra) / Generali
GOLDING Mike (UK) / Ecover
GUILLEMOT Marc (Fra) / Safran
HATFIELD Derek (Can) / Spirit of Canada
JOSSE Sébastien (Fra) / BT
JOURDAIN Roland (Fra) / Veolia Environnement
LE CAM Jean (Fra) / VM Matériaux
LE CLEAC'H Armel (Fra) / Brit Air
MALBON Jonny (Fra) / Artemis
PEYRON Loïck (Fra) / Gitana Eighty
RIOU Vincent (Fra) / PRB
SEDLACEK Norbert (Aut) / Nauticsport-Kapsch
STAMM Bernard (SUI) / Cheminées Poujoulat
THIERCELIN Marc (Fra) / DCNS
THOMPSON Brian (UK) / Pindar
THOMSON Alex (UK) / Hugo Boss
WAVRE Dominique (SUI) / Temenos II
WHITE Steve (UK) / Spirit of Weymouth
WILSON Rich (USA) / Great American III

www.vendeeglobe.org
foto schippers: Vincent Curutchet/DPPI/Vendée Globe
foto Bernard Stamm: Benoit Stichelbaut

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: