Alinghi domineert dag 1 iShares Cup finale terwijl strijd om podium echt losbarst

Holmatro - TeamoriginKlassementsaanvoerder Alinghi heeft op de eerste dag van de iShares Cup finale in de Amsterdamse IJ-haven meteen rake klappen uitgedeeld. Het team van tweevoudig America’s Cup winnaar Ed Baird wist vier van de zes races te winnen in moeilijke weersomstandigheden. De extreem smalle wedstrijdbaan en de zwakke, vlagerige wind maakten het de tien Extreme 40 catamarans bijzonder zwaar. Plotselinge windstoten en windgaten wisselden elkaar af en gooiden de posities in het veld regelmatig door elkaar.

Het mooie, zonnige weer trok veel publiek naar het Java-eiland, terwijl omwonenden het beste uitzicht genoten vanaf hun balkons. Doordat zowel de start als de finish vlak voor het wedstrijddorp lag, konden de aanwezigen op de kade de wedstrijden van dichtbij volgen. “Dit is fantastisch om mee te maken”, vertelt Lotte Jansen, die op het Java-eiland woont en op de Extreme 40 voor haar deur is afgekomen. “De boten varen vlak langs de kade en je kunt de zeilers bijna aanraken.”

TEAMORIGIN, dat nog in de race is voor het brons, begon de dag goed met een overwinning in race 1. Er waren dan ook voor de gelegenheid enkele topzeilers uitgenodigd met ervaring in windstil weer om het Britse team van schipper Rob Greenhalgh aan te moedigen. De Britse Olympische kampioenen Ben Ainslie (Finn-klasse) en Iain Percy en Andrew Simpson (Star-klasse) voeren afgelopen maand nog in het lichte weer van de Gele Zee bij Qingdao tijdens de Olympische Spelen in China.

BT, een van de andere kanshebbers voor de derde plek in het eindklassement, liet niet lang op zich wachten en trok de tweede wedstrijd naar zich toe. Zij werden eerste, vlak voor het Nederlandse team Holmatro, dat ook nog in de running is voor een podiumplek.

Holmatro behoudt nog alle podiumkansenHolmatro behoudt nog alle podiumkansenNick Moloney, schipper van BT, moet toegeven dat zijn team probeerde niet te veel op de podiumconcurrenten te focussen, maar dat de druk in deze finale hem daar af en toe wel toe dwong. “We hebben afgesproken om ons puur op de race als geheel te concentreren en pas op de laatste dag de concurrenten voor de derde plaats aan te pakken. Maar dat is erg lastig”, vertelt Moloney. “We letten niet op die andere teams als we aan het racen zijn, maar als we over de finishlijn komen, dan is het gelijk: ‘Waar zijn ze?’”

Toen de wind ’s middags geleidelijk toenam bleek toch de uitzonderlijke kwaliteit van tweevoudig America’s Cup winnaars en klassementsleiders Alinghi, dat de laatste vier races van de dag op indrukwekkende wijze wist te winnen. Twee maal wist het team van Ed Baird zelfs in de wind de koploper in te halen en de overwinning te stelen.

“Het was een spannende dag en we zijn heel blij met het resultaat. Maar met deze wind gaat het nog een lastig weekend worden. Onverspelbaar en veranderlijk. Ik ben blij dat er geen ongelukken zijn gebeurd”, aldus Baird. “Het is heel moeilijk om tien 40 voets catamarans door een smalle Amsterdamse gracht te manoeuvreren. En af en toe komt er ineens een vlaag achter een gebouw vandaan en ontstaan er plotseling spannende situaties. Je moet geduld hebben en jezelf in een goede positie proberen te brengen en toeslaan op het juiste moment. Ik hoop dat we dit nog twee dagen vol kunnen houden en dan is de iShares Cup 2008 van ons!”

Bekijk de video van dag 1 op www.isharescup.com:80/video.asp

www.iSharesCup.com
Foto’s: Vincent Curutchet/DPPI/OC Events

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: