Michel Kleinjans start op 12 oktober in nieuwe solo rond de wereld zeilrace

Michel KleinjansDé 2 grote zeilwedstrijden die nu onnoemelijk veel media aandacht krijgen zijn ongetwijfeld de Vendée Globe en de Volvo Ocean Race. In de ene zeilen ze solo zonder tussenstop en zonder assistentie de wereld rond. In de andere zeilen ze in teamverband rond onzen aardklomp en hebben ze maar liefst 11 tussenstops. Men zou hierdoor nog gaan vergeten dat er nog een 3e wereld zeilrace op til staat: de Portimão Global Ocean Race. En ik hoor je al denken, "De watte…?

De Portimão Global Ocean Race is een nieuwe wereld zeilrace die zich richt op het niet professionele circuit van zowel duo als van singlehanded zeilers. Er wordt vertrokken vanuit het Portugese Portimão om er in 5 etappen ongeveer 9 maanden later weer te arriveren. De wedstrijd aanvaart iedere monohull die beantwoordt aan de ‘Category 0’, die aan de strenge veiligheidsnormen opgelegd door de organisatie voldoet en die op die manier in één van de vier klassen past.

Aldus verwacht de organisatie een deelnemingsvloot, onderverdeeld in 4 klassen: de Open 50’s, de Open 40’s, de Class 40 yachts en een eigen nieuwe GOC 50 Design Class. Iedereen die met een afwijkend ontwerp toch aan deze race wou meedoen, moest ruim vooraf contact opnemen met de organisatie om te kijken of hun jacht alsnog kon toegelaten worden.

Map met route en tussenstopsMap met route en tussenstopsDe Portimão Global Ocean Race heeft een unieke format, ontwikkelt om zeilers toe te laten die dromen van rond de wereld te racen, tegelijkertijd die wereld te bezoeken, en dat met een aanvaardbaar budget. Veel zeilers doen dit liever niet met een voltallige bemanning aan boord, maar kijken er toch ook tegenop om solo aan zo een avontuur te beginnen. Vandaar de mogelijkheid om deze wedstrijd dual-handed aan te vatten.

Onzen kompatriot Michel Kleinjans, reeds beroemd om zijn diverse snelheidsrecords (Rond de Britse Eilanden, Ierland, Marseille-Tunis) en zijn overwinning in de Route du Rhum in zijn klasse, heeft gekozen om deze wereld zeilrace solo aan te pakken. Zijn Roaring Fourty werd geheel gerenoveerd en van een performanter tuigage voorzien.

De 45-jarige Antwerpenaar vertrekt volgende week naar Portugal, waar hij op 12 oktober aan de start moet verschijnen. Voorafgaand aan zijn vertrek geeft onze Belgische topzeiler zaterdag aanstaande nog een interview. Men kan hem nog een laatste maal zien en bevragen voor zijn vertrek in de Bar Du Pont, Napoleonkaai, Eilandje te Antwerpen, en dit vanaf 11u00. ClubRacer zal hem ongetwijfeld in het oog houden, en regelmatig verslag doen van zijn exploten!

Het programma van de Portimão Global Ocean Race,
40-voet klassen:

Vertrek Portimão op 12 oktober 08
Aankomst Kaapstad rond 22 november 08 (41 zeedagen)

Vertrek Kaapstad op 7 december 08 (15 havendagen)
Aankomst Wellington 18 januari 09 (42 zeedagen)

Vertrek Wellington 8 februari 09 (22 havendagen)
Aankomst Ilhabela 17 maart 09 (40 zeedagen)

Vertrek Ilhabela 5 april 09 (16 havendagen)
Aankomst Charleston 6 mei 09 (30 zeedagen)

Vertrek Charleston 31 mei 09 (26 havendagen)
Aankomst Portimão 21 juni 09 (21 zeedagen)

www.portimaoglobaloceanrace.com
www.michelkleinjans.be

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: