Snel groeiende interesse voor de onlangs aangekondigde Louis Vuitton Pacific Series

Mascalzone LatinoGaan we naar een America’s Cup bis? Het organiserend team van Emirates Team New Zealand ziet na de uiterst snelle blijk van interesse van het BMW Oracle Racing team voor het project van de nieuwe Trofee Louis Vuitton, nog tal van andere deelnemingstoezeggingen binnenlopen voor de Louis Vuitton Pacific Series. Verschillende zeil websites ter wereld gonsden van de geruchten na de aankondiging door Louis Vuitton.

Ook Team Shosholoza heeft de uitnodiging aanvaard en zal deelnemen aan de match-race zeilwedstrijden in Nieuw-Zeeland. Schipper Salvatore Sarno vond: “Dit is het beste nieuws sinds het einde van de 32e editie van de America’s Cup in Valencia vorig jaar. Alleen de logistiek moet nog worden uitgewerkt, maar vergeet niet dat mocht de 33e America’s Cup gewoon zijn doorgegaan, we nu al aan het racen zouden zijn. Ik heb aan organisator Bruno Troublé trouwens gesuggereerd om een Louis Vuitton Cup van de Indische Oceaan te organiseren. Deze zou kunnen doorgaan in Durban in mei-juni 2009.”

Verder heeft Vincenzo Onorato bevestigd dat ook Mascalzone Latino zal deelnemen in Nieuw-Zeeland: “Sinds 1983 heeft Louis Vuitton veel gedaan voor de zeilsport en zich ingezet voor de bescherming van de sportieve geest van de America’s Cup. We moeten dankbaar zijn dat Louis Vuitton zich nu opnieuw engageert voor onze sport met de organisatie van dit evenement. Wij zijn dan ook bereid deel te nemen en gaan ons logistiek in Auckland neerzetten. Eén ding is zeker, wij gaan erbij zijn!”

Emirates Team Zealand wonnen de 2007 Louis Vuitton Cup, de series van de uitdagers. En die waren destijds met 11 teams uit 10 verschillende landen. Team Alinghi won dan in juli 2007 de strijd om de oudste sport-titel uit de geschiedenis. De Zwitsers werden onmiddellijk uitgedaagd voor de 33e America’s Cup door de Spaanse Club Nautico Espanol de Vela en het protocol werd uitgetekend voor een America’s Cup 2009.

Alleen betwistte San Francisco’s Golden Gate Yacht Club de geldigheid van het protocol evenals de legitimiteit van de Spaanse jachtclub als Challenger of Record. Tot op heden heeft het Hooggerechtshof van New York nog geen duidelijkheid gebracht over hoe het nu verder moet met de 33e America’s Cup. Beroepsprocedures van zowel Alinghi als BMW Oracle Racing hebben het rechter Cahn niet echt gemakkelijk gemaakt. De reacties op de LV Pacific Series maken in elk geval duidelijk dat de verschillende uitdagers maar één ding willen: het uitvechten op het water, en nergens anders.

Bron: www.sail-world.com
Foto: T. Martinez

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: