Olympisch medaillewinnares Marcelien de Koning vaart mee tijdens iShares Cup in Amsterdam

Tijdens de mediadag van de iShares Cup op donderdag 18 september 2008 zal topzeilster Marcelien de Koning meevaren op de Extreme 40 van Team iShares. De Koning, drievoudig wereldkampioen in de 470-klasse en zilveren medaillewinnares tijdens de Olympische Spelen in China, kijkt uit naar haar eerste kennismaking met een Extreme 40: “Dit is een geheel nieuwe ervaring, fantastisch!”

De eerste wedstrijdseries in de iShares Cup werden nog op relatief open water gevaren. Nu het einde van de 2008 editie in zicht komt worden de omstandigheden steeds moeilijker. De beperkte ruimte in Kiel maakte de vierde wedstrijdserie de zwaarste tot nu toe. Voor de toeschouwers in de Noord-Duitse stad betekende dit echter volop spektakel. De Extreme 40’s vlogen, vaak op één romp, vlak voor het publiek langs en dit leidde zo nu en dan tot een flinke aanvaring. TEAMORIGIN moest zelfs om die reden op de laatste dag vroegtijdig opgeven.

Team Alinghi wist het evenement in Kiel te winnen en zette zo voor de derde maal op rij de winst op zijn naam. Hiermee maakt Alinghi de minieme achterstand op TEAMORIGIN, dat in Kiel toch nog tweede wist te worden, goed. Beide teams staan voorlopig gedeeld eerste met nog één evenement, in de Amsterdamse IJ-haven, voor de boeg. BT en Holmatro vechten, op ruime afstand van de koplopers, om de derde plaats.

Finale

Felle competitieFelle competitie in Amsterdam verwachtIn de Amsterdamse IJ-haven, waar van 19 tot en met 21 september de finale van de iShares Cup gevaren zal worden, zijn de omstandigheden nog zwaarder. Door de beperkte ruimte op het water moeten de Extreme 40 catamarans vlak langs de kant manoeuvreren. Marcelien de Koning, boegbeeld van de hedendaagse Nederlandse zeilsport, ziet het wel zitten. “Hugh Styles, de schipper van Team iShares, vroeg me of ik mee wilde doen. We hebben samen nog op F18 catamarans gevaren, maar de Extreme 40 is meer dan twee keer zo groot. In de kleine ruimte van de IJ-haven kan dat wel eens spannende momenten gaan opleveren. Maar wat mij betreft: hoe avontuurlijker, hoe beter!”

Het startschot in Amsterdam zal worden gegeven door Carolien Gehrels (wethouder sport van de gemeente Amsterdam) en Nico Papineau Salm (stadsdeelvoorzitter Zeeburg). Wethouder Carolien Gehrels is blij met een evenement als de iShares Cup, met topzeilers van Olympisch niveau, in Amsterdam te mogen verwelkomen: "Amsterdam is een Olympische stad en wil graag een topstad zijn en blijven. Ook op sportgebied. Drie dingen zijn daarbij heel belangrijk: ondersteuning van talentvolle jonge sporters, prima bereikbare sportaccommodaties en grote, internationale topsportevenementen."

Kitesurfen

hToeschouwers zitten werkelijk eerste rijToeschouwers zitten werkelijk eerste rijGerhard van Geest, trimmer bij Team iShares en daarnaast een talentvol kitesurfer, zal tijdens de mediadag in Amsterdam op donderdag 18 september zijn kiteboard achter een Extreme 40 hangen. Van Geest: “Eigenlijk is het op deze manier meer wakeboarden. We gaan een extra lange lijn aan de mast van de iShares catamaran hangen zodat ik beter kan springen. Er is niet heel veel ruimte in de IJ-haven, maar dat maakt het extra spannend!”

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: