Team Delta Lloyd maakt Nederlandse kandidaten bekend

Op donderdag 18 september 2008 maakte Team Delta Lloyd de vijf Nederlandse kandidaten voor deelname aan de Volvo Ocean Race 2008-09 bekend. De voorlopige keuze viel op Peter van Niekerk (Valencia), Ed van Lierde (Amsterdam), Gerd-Jan Poortman (Utrecht), Sander Speet (Amsterdam) en Bert Schandevyl (Antwerpen). Dit ervaren vijftal vertrekt maandag 22 september samen met Maurice Paardenkooper naar Alicante, Spanje. Daar wacht hen een trainingsperiode te samen met de acht overige bemanningsleden uit Ierland, Engeland en Nieuw-Zeeland. Na drie tot vijf dagen zullen Paardenkooper en schipper Gerard O’Rourke het team voor de inport race aankondigen.

“Ik heb vooral gekeken naar wat we in Nederland hebben en wie er kan en wil”, aldus Paardenkooper. “Ze moeten wel binnen twintig dagen op een boot willen stappen en de Volvo Ocean Race varen. Daarvoor is kaliber nodig en dus hebben we ons vooral gericht op mensen die al een keer hebben meegedaan of veel ervaring met grote boten hebben.” Volgens de zilveren Yngling-coach van Qingdao staan de best mogelijke kandidaten op het lijstje. “Het voordeel is dat ze zich niet al aan jaar geleden hoefden vast te leggen. In de America’s Cup (AC) valt het nu bijvoorbeeld stil, dus kunnen we Peter van Niekerk uitnodigen voor Spanje. Dat is een gouden kans.” Paardenkooper benadrukt dat het niet om een selectie gaat, omdat dit onmogelijk is binnen een week. “We stellen de sterkste bemanning samen en in Kaapstad schakelen we wellicht bij. Dit is een groeicampagne.” Vanaf 22 september gaat de gehele groep in Alicante trainen. Niet op vaste plekken, maar roulerend. Paardenkooper: “We gaan na waar de kwaliteiten van de mensen liggen en hoe we die het beste bij elkaar kunnen brengen. Afhankelijk van het weer en de omstandigheden zullen we binnen drie tot vijf dagen bekendmaken wie de inport race op 4 oktober vaart.”

Peter van Niekerk (36)

Peter van Niekerk Peter van Niekerk Door alle AC-perikelen heeft Alinghi-trimmer Peter van Niekerk de tijd om een project ‘tussendoor’ te doen. Al zal hij zeer waarschijnlijk de eerste etappe moeten missen. In 2000 deed de Nederlander in de Soling mee aan de Spelen. Sindsdien staat Van Niekerk onder contract van het Zwitserse AC-syndicaat en won hij in die periode tweemaal de felbegeerde cup. Van Niekerk: “Ik blijf gewoon onder contract staan. Vier jaar geleden was er ook ruimte in de planning, waardoor ik in de Star naar de Spelen kon.” Hoewel Van Niekerk nog niet eerder op de Volvo Open 70 zeilde, heeft hij al wel de voorloper van de Volvo Ocean Race op zijn naam staan. In 1997-98 was hij trimmer aan boord van de Brunel Sunergy. “Het wordt nu een nieuw verhaal met een andere tactiek en strategie. Niemand heeft ervaring met de Indische Oceaan. Ik vind het persoonlijk niet zo erg dat we de ijsbergen, stormen en golven van de Zuidelijke Oceaan ontwijken.” Van Niekerk raakte eerder dit jaar geblesseerd toen hij tijdens de training met een 60-voet trimaran over de kop sloeg. “Ik ben weer fit en door de medische keuring heen”, aldus de zeiler die net terug is van de Maxi Cup in Sardinië. Daar maakte hij deel uit van Team Alfa Romeo, waarmee hij in 2005 meedeed aan de Sydney-Hobart Race.

Ed van Lierde (33)

Ed van Lierde Ed van Lierde Amsterdammer Ed van Lierde is één van de twee Nederlandse gegadigden met ervaring op de Volvo Open 70. In de afgelopen editie van de Volvo Ocean Race zeilde Van Lierde de laatste vier etappes als voordekker aan boord van de Brunel. Vervolgens draaide hij mee met de Nederlandse campagne van Mean Machine. In 2006 won Van Lierde met dit syndicaat de TP 52 Med Cup en in de jaren 2004-05 pakte hij de Europese titel in de Mumm 30. In 1997 werd hij als jong talent onder de vleugels van Roy Heiner tweede in de Round Europe Yacht Race. Nu staat Van Lierde aan de vooravond van alsnog een Volvo Ocean Race-deelname met Team Delta Lloyd: “Dit is echt fantastisch. Het wordt wel spannend, maar ik heb alle vertrouwen in Maurice Paardenkooper en Tom Touber. Dit is de eerste campagne met een gebruikte boot, wat het extra interessant maakt.” Voordat Van Lierde zich fulltime op zijn sport stortte, bouwde hij surfboards in dienst van Stephan van den Berg.

Gerd-Jan Poortman (32)

Gerd-Jan Poortman Gerd-Jan Poortman In maart 2005 werd Gerd-Jan Poortman geselecteerd als één van de ‘high potentials’ voor de witte bankboot van Team ABN Amro. Het voordek werd zijn domein. Gelijk al in de eerste etappe zetten hij en zijn bemanning het 24-uurs snelheidsrecord voor monohulls. Maar op weg naar Wellington (NZL) raakte Poortman geblesseerd en bleef hij noodgedwongen enkele etappes aan de wal. Poortman begon zijn professionele zeilcarrière met de overwinning in de Admirals Cup van 1999. Aan boord van de Sotto Voce won hij vervolgens de Rolex Giraglia Cup en de Maxi Cup. In 2002 eindigde hij als vierde in de Tour de France à la Voile en een jaar later werd hij Europees Kampioen in de Swan. Later schreef hij nog de Middle Sea Race, Swan World Cup en met de ABN Amro 1 de Cowes Week op zijn naam. Na de Volvo Ocean Race 2005-06 ging Poortman aan de slag bij North Sails en ontwikkelde zich verder als zeiler. Zo was hij als tacticus actief en was hij dit seizoen genua/gennaker trimmer op de Extreme 40. Volgens Poortman heeft deze last-minute campagne een voordeel ten opzichte van andere late syndicaten: “Deze boot is getest, heeft al een keer gewonnen en is in de afgelopen drie maanden geoptimaliseerd. We weten hoe we deze 70-voeter moeten varen, dus eigenlijk zijn we een stuk verder dan bijvoorbeeld de Russen.”

Bert Schandevyl (25)

Bert SchandevylBert SchandevylOndanks zijn jonge leeftijd heeft de 25-jarige Bert Schandevyl (BEL) al een behoorlijke staat van dienst. Hij deed aan alle Rolex offshores mee, waarvan hij in 2007 samen met landgenoot Michel Kleinjans de Middle Sea Race op zijn naam schreef. Vorig seizoen rondde Schandevyl zijn studie maritieme en nautische wetenschappen af: “Daarna besloot ik om drie jaar fulltime te gaan varen. Zeilen is mijn passie en de Volvo Ocean Race mijn ultieme doel. Daarom wilde ik kijken of ik dat kon bereiken. En net toen ik het niet meer had verwacht voor deze editie, kreeg ik een telefoontje van Maurice.” In de afgelopen acht maanden verscheen de Belgische prof elke week aan de start van een inshore of offshore wedstrijd: “Ik heb ondermeer meegedaan aan de double-handed trans-Atlantische oceaanrace van de Figaro, ben tweede geworden in de Mini-Fastnet, eindigde met de Roark als beste boot in de Commodores’ Cup en heb bij de Tour de France à la Voile het studentenklassement gewonnen.” Schandevyl neemt tijdens offshores naar eigen zeggen meestal de positie van stuurman in.

Sander Speet (24)

Sander SpeetSander SpeetDe zeilcarrière van de 24-jarige Sander Speet verloopt voortvarend. Na de Europe stroomde hij als achttienjarige in het Holmatro-talentenproject van Hans Horrevoets. In 2003-04 deed hij daarin een ‘schat aan ervaring’ op. Het jonge team won de Gotland Runt, tweemaal de Cowes Week en eindigde in 2004 als beste boot in de Commodores’ Cup. In 2005 maakte Speet deel uit van Team Delft Challenge dat aan de Tour de France à la Voile meedeed. Een jaar later stapte Speet als tacticus op bij de Roark. In 2007 runde de toen 23-jarige Speet zijn eigen project met de oude Holmatro, waarmee hij en zijn bemanning tweede werden bij Spi Ouest en de Cowes Week op hun naam schreven. Die successen bleven niet onopgemerkt, want Speet ontving later van de Noordzeeclub de ‘Jong Talent Flipperkastprijs’. Dit seizoen maakte Speet de overstap naar de Extreme 40. “Dat is een trede hoger qua zeilniveau, boten, klasse en tegenstanders”, aldus Speet. Tijdens de ruige iShares Cup in Cowes eindigde hij met zijn team als derde. Speet over zijn ambitie: “De Volvo Ocean Race is altijd mijn doel geweest en voor een Nederlands syndicaat varen is iets extra’s.” Speet denkt vooral als trimmer en stuurman tot zijn recht te komen.

De overige bemanningsleden zijn:

Ger O’Rourke (Skipper), IRL
Mark Tighe, IRL
Edwin O’Connor, IRL
Wietse Og Buwalda, IRL
Ryan Huston, NZL
Stu Molloy, NZL
Martin Watts, GBR
Ed Hill, GBR
Ben Mir, GBR

De bemanning van Ieren, Engelsen en Nieuw-Zeelanders zijn gisteren in Alicante aangekomen en hebben de 2.000 kwalificatiemijlen afgerond.

Tekst: Diana Bogaards
Foto's Speet en Poortman: Sophie Luther - Volvo Ocean Race
Meer informatie: www.teamdeltalloyd.com

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: