Alinghi verstevigt zijn positie tijdens 2e dag van iShares Cup in Amsterdamse IJ-haven

Alinghi - TeamoriginHet is duidelijk dat Team Alinghi in bloedvorm is tijdens de finale van de iShares Cup in Amsterdam. Met een overwinning zette het team van Ed Baird zijn zegetocht van vrijdag voort. De tweevoudig America’s Cup winnaars en klassementsleiders wisten zaterdag nog twee wedstrijden op hun naam te zetten. Honderden mensen wisten hun weg te vinden naar de wedstrijdbaan in de IJ-haven, die slechts 200 bij 700 meter groot is en de tien Extreme 40’s maar net aan kan. De hoge gebouwen langs de kant maken het zeilen er niet makkelijker op, doordat de wind zich vaak vlagerig en onvoorspelbaar gedraagt.

Alinghi staat na twee dagen racen 20 punten voor op BT. Titelconcurrent TEAMORIGIN staat voorlopig derde, maar de 70 punten die op zondag nog te vergeven zijn kunnen alles nog omgooien. Rodney Arden, tacticus bij Alinghi, vertelt: “Het is heel goed dat we weer een paar overwinningen op onze naam hebben weten te zetten en de voorsprong op TEAMORIGIN hebben weten uit te bouwen. Dat is op dit moment het belangrijkste. Maar zondag wordt nog een zware dag, met zes races en dubbele punten tijdens de laatste race. Als TEAMORIGIN het morgen goed doet is alles nog mogelijk. Maar ik geef toe, het is een mooie uitgangspositie.”

Alinghi heeft het hele seizoen laten zien dat ze een topteam bij elkaar hebben gebracht, die zich zelfs in uitzichtloze situaties naar voren weet te werken en te winnen. In de smalle IJ-haven komt deze kwaliteit helemaal goed tot zijn recht.

Je kan de races van dichtbij volgenJe kan de races van dichtbij volgen“Met de voordewindse start die we hier doen is het niet zo erg om in het begin achterin het veld te zitten”, legt Arden uit. “Zolang je bij de bovenboei maar bij de eerste vijf zit, komt het goed. Dat hebben we een aantal keer niet gered, maar dan komt onze echte kwaliteit boven water, namelijk keihard zeilen onder druk en goed tactisch manoeuvreren. Dan maken we veel goed en weten we regelmatig toch nog de overwinning binnen te slepen.”

Op zondag 21 september zal in de Amsterdamse IJ-haven de grand finale van de iShares Cup 2008 plaatsvinden. De races beginnen om 13.00 uur en ze zijn vanaf de Oostelijke Handelskade en het Java-eiland van zeer dichtbij te volgen.

www.isharescup.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: