Dubbele zege voor Alinghi in de iShares Cup Extreme Sailing Series 2008

Alinghi - TeamoriginHet publiek hoefde op zondag 21 september niet tot de laatste race van de finale te wachten tot de overall winnaar van de serie bekend was. Na race 16 was het wel duidelijk dat Alinghi de winst in Amsterdam, en daarmee overwinning in de gehele serie naar zich toe wist te trekken. Het team van schipper Ed Baird had dan ook een formidabel weekend en een bijzonder goed seizoen achter de rug. Na de vierde wedstrijdserie in het Noord-Duitse Kiel gingen Alinghi en TEAMORIGIN samen aan kop. Maar in Amsterdam zeilde het Zwitserse team, met aan boord Nederlander Pieter van Nieuwenhuyzen, de sterren van de hemel en wist de overwinning ruim binnen te slepen.

Dat de strijd om het goud en het zilver al grotendeels was beslecht na Kiel was duidelijk. Alinghi en TEAMORIGIN stonden ruim voor op de rest van het veld en hadden het dus voor de winst in het algemeen klassement vooral met elkaar aan de stok.Teamorigin maakte nooit kans op de eindzegeTeamorigin maakte nooit kans op de eindzege De werkelijke spanning in Amsterdam lag in de strijd om de derde podiumplek, om het brons. Daar maakten nog een flink aantal teams aanspraak op.

Een van die teams was het Nederlandse Holmatro, met aan boord Mischa van Heemskerk en Sander Speet. Zij streden onder andere met BT om die felbegeerde derde plek. Helaas mocht het voor de Nederlanders niet zo zijn. Ze moesten in Amsterdam BT en Oman Sail voor laten gaan en verspeelden daarmee hun kansen voor het podium.

“Heel jammer”, zegt Jaap Meijer, CEO van Holmatro, “maar we zijn volgend jaar zeker weer van de partij. Wij kijken uit naar de iShares Cup 2009.“ En dat geldt ook voor de lokale partijen die bij het Amsterdamse event waren betrokken, zoals Amsterdam Partners en stadsdeel Zeeburg.

Stadsdeelvoorzitter van Zeeburg, Nico Papineau-Salm, nam tijdens de prijsuitreiking nog even het woord en wees erop hoe belangrijk evenementen als de iShares Cup zijn voor zijn stadsdeel, maar vooral voor Amsterdam. “We hebben hier een fantastisch stuk water voor de deur om evenementen als dit te organiseren. In 2010 komt ook Sail weer naar Amsterdam en dat is samen met de iShares Cup een ideale manier om Zeeburg en de stad op de kaart te zetten.“

www.iSharesCup.com
Foto’s: Vincent Curutchet/DPPI/OC Events

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: