Versteeg/Mulderij winnen ONK Sharpie 2008 op het Alkmaardermeer

Versteeg-MulderijOp het van 12 tot en met 14 september verzeilde Open Nederlands Kampioenschap in de 12m² Sharpieklasse hebben Daan Versteeg en Arnold Mulderij na een felle strijd beslag weten te leggen op de titel. Na de laatste van zeven wedstrijden bleef het duo de Veluwemeerders Patrick van Raalte en Jaimie van Dorst twee punten voor in de rangschikking. De derde plek was voor Tom Weller en Jeroen van Veen die eerder dit jaar Europees kampioen werden. Het kampioenschap van de Vrijheidsklasse werd gelijktijdig georganiseerd door de Alkmaarse Roei- en Zeilvereniging. In laatst genoemde klasse werden Jan Joost Versteeg en Michiel Eijsink Nederlands kampioen.

Vrijdag begon het kampioenschap met lichte wind vanuit het oosten. Nadat de zesentwintig deelnemende Sharpies twee kruisrakken hadden afgelegd draaide de wind 180 graden en besloot het wedstrijdcomité onder leiding van Frouk Segaar de wedstrijd af te breken. Nadat de trapeziumbaan opnieuw was uitgelegd en de wind was toegenomen naar kracht 4 tot 5 Beaufort, werd er opnieuw gestart. Het begon te regenen en dat zou het de komende vierentwintig uur blijven doen. De eerste wedstrijd werd gewonnen door NED 128 van de zwaarweerspecialisten Van Raalte en Van Dorst, voor de NED 14 van Versteeg/Mulderij.

Wedstrijd 2 werd aansluitend gestart. De links gestarte GBR 12 van de Engelsen Case en Goodley hadden het goed gezien. Toen de wind tegen draaide, konden zij de bovenboei over stuurboord als eerste aanlopen, een positie die zij in het vervolg niet meer afstonden. Van Raalte/Van Dorst en Versteeg/Mulderij waren daarentegen bij het startschip gestart. Door hun surplus aan bootsnelheid kon de NED 128 de schade beperken. Zij kwamen als vierde bij de boventon en zeilden zich in het vervolg naar een tweede stek. De NED 14 kwam daarentegen slechter uit. Toen zij in het tweede kruisrak gedwongen waren strafronden te draaien, zat er voor hen niet meer in dan een tiende plaats.

Zaterdagmorgen kwam de wind weer uit het oosten. Het waaide vrij krachtig en de regen viel nog steeds onophoudelijk. In de om 10 uur gestarte derde wedstrijd vertoonde NED 14 de eerste tekenen van herstel door, na een felle strijd met de NED 119 van Weller/Van Veen en GBR 12, de wedstrijd te winnen.

De vierde wedstrijd werd gewonnen door de NED 137 van Eric Verkaik en zijn zoon Patrick. Versteeg/Mulderij deden goede zaken door nu als tweede te eindigen en daarmee opnieuw Van Raalte en Van Dorst voor te blijven. Laatst genoemden eindigden op plaats drie.

Tijdens de pauze stopte de regen eindelijk en liet de zon zich zien. De wind nam nog iets toe in kracht. De vijfde wedstrijd werd een prooi voor de NED 128. Zij finishten voor de NED 137 van de Verkaiken en de NED 14. In het tussenklassement met één aftrekwedstrijd was het nu ongemeen spannend. Van Raalte/Van Dorst leiden met zeven punten, gevolgd door Versteeg/Mulderij met acht punten. Daarachter een gat van zes punten naar de NED 137 met kort daarachter nog drie kanshebbers voor de derde podiumplaats. Er moest wel heel veel mis gaan, zou niet een van beide eerste twee boten de nieuwe kampioen worden.

Zondag stonden de laatste twee wedstrijden geprogrammeerd. De wind kwam uit het oosten en was aanvankelijk matig, 3 Beaufort. Tijdens de wedstrijden nam de wind weer verder toe tot 4-5 Beaufort. Voor aanvang van de start zocht NED 128 de NED 14 op. “Om ze in de gaten te houden” zoals Patrick van Raalte na afloop verklaarde. De gekozen tactiek faalde echter. Doordat beide kanshebbers zich op elkaar concentreerden, starten zij op een ongunstige positie. Versteeg/Mulderij anticipeerden echter beter op een winddraaiing en waren gevlogen voor de mannen van de NED 128

Vooraan ontspon zich aanvankelijk een duel tussen de NED 137 en de NED 119. Halverwege de wedstrijd kwam de NED 9 van Bart en Liza Kraan langszij. Door de juiste hoek te kiezen in het voordewindse rak kwamen zij als eerste rond de laatste boei. Een positie die zij niet meer afstonden. NED 14 klom op naar de vierde stek, terwijl de NED 128 met een tiende plaats minder tevreden kon zijn.

De nieuwe Sharpie-kampioenen 2008De nieuwe Sharpie-kampioenen 2008Toch was de strijd nog open. Beide teams stonden nu gelijk aan kop. De laatste race moest de beslissing brengen. In deze wedstrijd vertrok de NED 119 hoog bij het startschip in beste positie, gevolgd door de iets lager gestarte NED 14. Toen de wind bij het starteiland 20 graden draaide vervolgden beide boten het rak over stuurboord tot zij de boventon konden aanlopen. NED 128 kwam op achterstand als vierde om de eerste boei. Hierop besloten Versteeg en Mulderij het restant van de wedstrijd gecontroleerd uit te zeilen. Na een felle strijd met Van Raalte, Van Dorst en de elementen zijn zij de nieuwe kampioenen.

Einduitslag ONK 12m² Sharpie 2008 Alkmaardermeer:
1. NED 14 Daan Versteeg/Arnold Mulderij 2-10-1-2-3-4-2 = 14 punten;
2. NED 128 Patrick van Raalte/Jaimie van Dorst 1-2-5-3-1-10-4 = 16 punten;
3. NED 119 Tom Weller/Jeroen van Veen 4-8-2-5-5-2-1 = 19 punten;
4. NED 137 Eric en Patrick Verkaik 5-6-6-1-2-3-6 = 23 punten;
5. NED 181 Frank Steeneken/Jaap van Vliet 3-4-7-4-6-6-5 = 28 punten;
6. GBR 12 James Case/Jimmy Goodley 6-1-3-7-7-7-12 = 31 punten.

www.alkmaardermeer.nl
www.sharpie.nl

Foto’s: Vlekfotografie

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: