Holmatro ING RE kroont zich in IJmuiden tot IRC Nederlands Kampioen Zeezeilen 2008

ONK ZeezeilenEen ruim verslag van 3 dagen strijd om het ONK Zeezeilen 2008 in IJmuiden, vanop het startschip TOGO. Met een windje 4 uit het oosten vertrekt het startschip de TOGO uit de haven van IJmuiden om haar positie in te nemen voor het NK Zeezeilen 2008. De dag van de middellange afstand race breekt aan. De zee rimpelt licht, de zon schijnt en er staat een zeer zwakke bries als om 12 uur de eerste start van de IRC klasse plaats vindt. Met een baantje van ongeveer 30 mijl voor de boeg vertrekken de zeilers tegenstrooms naar de bovenboei.

Niet veel wind veroorzaakt een tamme start en met name de Sunshine heeft veel moeite de startlijn te passeren. Holmatro ING RE, Phoenix en Woeste Willem gaan voorop. Holmatro ING RE zien we voor een lange bakboord slag kiezen.

Ondertussen is het de start van de ORC klasse. Playmate maakt een dipstart en komt samen met de Moshulu als eerste over de startlijn. Sunshine tobt er tussen door. De Playmate kiest na haar start voor een extreme slag naar stuurboord. Langzaam glijden de boten naar de op 1.0 nm liggende bovenboei en na 24 minuten wordt deze door de Seawolf als eerste gerond. Anderen volgen en het veld waaiert, met de Cappo als hekkensluiter, vervolgens uit op weg naar de WRECK boei.

Vanaf het startschip lijken een aantal boten hun vizier te richten op de EVELINE boei, die echter als tweede op het lijstje van de te varen route staat. De wind ruimt en krimpt en is low. Boten kruipen vooruit en bemanningen bewegen minimaal. Zo komt tenslotte de Daikin samen met de Holmatro ING RE als eerste bij de WRECK aan.

Het is 14:21 uur, de wind lijkt nog wat af te nemen en het comité besluit bij de EVELINE de Tango te hijsen om daarna alle boten bij de TOGO te laten finishen. Op dat moment is het een kruisrak naar de TOGO. De Holmatro ING RE komt als eerste bij de EVELINE gevolgd door de Seawolf. Daikin is even in geen velden of wegen te zien. De wind is weer gekrompen en wordt het tenslotte vanaf de EVELINE een kamelentocht naar de TOGO.

En dan moet het eindresultaat worden opgemaakt. Tijdens dit klassement varen alle IRC’s en alle ORC’s tegen elkaar. De finishtijden worden met de handicaps berekend. En zo eindigt de A Boen bij de IRC als eerste, FRD-Experience tweede en wordt de Slainte derde. In een veld van 25 boten hebben ook de ORC’s hun eigen wedstrijd gevaren. De Solution Too van Kors Meijer wordt verrassend eerste. Blauwvoet en New Frontier volgen als respectivelijk tweede en derde in de uitslag van de eerste dag op van het Nederlands Kampioenschap Zeezeilen.

Zaterdag – 2 races

Mediterrane omstandighedenMediterrane omstandighedenBlauwe lucht, schraal zonnetje en lichte wind zijn de ingrediënten voor het begin van de tweede dag op het Nederlands Kampioenschap Zeezeilen. Op de geplande eerste starttijd staat er te weinig wind en gaat de uitstel erin. Langzaam maar zeker verandert de zee in een spiegel. De stroom gaat langzaam om en neemt in kracht toe. De eerste boten melden zich met een lijntje achter de TOGO. Mediterrane omstandigheden ontwikkelen zich. De wind verdwijnt geheel, de zon schijnt, parasol en witte wijn ontbreken.

Nadat er op de TOGO honderd visjes zijn gebakken komt er langzaam wat rimpeling in het water. De wind gaat naar 330 graden en om 14.10 uur is er een eerste start van de IRC klasse. De stroom is hevig en maakt het starten lastig. Bij de IRC zijn de Phoenix en FDR te vroeg. Beiden komen terug. FDR dipt te kort en moet opnieuw naar de startlijn. Dan gaat een ieder toch op weg naar de bovenboei. Bij ORC zijn Redan en Magic Marine te gretig, zij komen terug. De Pionnen kiezen voor starten achter het startschip met de Gambiet voorop.

Langzaam glijden de boten over een gladde zee. Vanaf de bovenboei wordt het voordewindserak afgekruist. De eerste ronding van de beneden boei is 40 minuten na de start. Optimale concentratie is vereist. Waar is de wind en wat doet de stroom. Bij de gate gaat de wind er helemaal uit en velen worden door de stroom veel verder naar het zuiden gezet dan verwacht. Vanaf de TOGO zien we de Who’s Next tobben met de spi en de gate overzeilen. Terugkomen is een probleem en na een uurtje afzien wordt toch de gate gerond. Andere boten hopen zich op bij de gate en een ieder zoekt een uitweg bij het vinden van de wind en overwinnen van de stroom.

Dan waaien op het startschip de hoeden van de hoofden en de papieren uit de handen. De wind komt uit de noordoosthoek en neemt toe in kracht. Tenslotte wordt het een in de windse finish en wint in gecorrigeerde tijd de Slainte bij de IRC, wordt Lenco de winnaar in de ORC , wint de Jetstream bij de X-en wordt bij de Pionnen de Meteoor 1.

Geen gemakkelijke omstandighedenGeen gemakkelijke omstandighedenSnel gaat het tweede potje van start. De bovenboei wordt gelegd op 070 graden en zonder veel problemen gaan alle klassen mooi verdeeld over de startlijn van start. De wind neemt toe in kracht en gaat naar medium. Het wordt een mooi potje zeilen. De wind blijft redelijk stabiel en om 17.23 uur finishen de eerste boten. Winnaar bij de IRC is de Lesonal, Fine Fleur wint in de ORC, bij de X-en wint de Gold Marine en Blue Temptation is 1 bij de Pionnen.
In de overall uitslag staat bij de IRC Lesonal bovenaan gevolgd door de Slainte en zien we Blauwvoet als eerste verschijnen bij de ORC gevolgd door de Fine Fleur en New Frontier.

Zondag - 2 races

Na een avondje brassen in het Noordzeepaviljoen melden de deelnemers zich weer bij start voor de laatste dag van het Nederlands Kampioenschap Zeezeilen. De wind zit in de oosthoek en is licht. De zee is vlak. De bovenboei gaat eerst naar 100 graden, maar moet om naar de 85 en om 10.35 gaat IRC van start. ORC volgen met een general en starten om 10.50 uur gevolgd door de Pionnen. Onder serene omstandigheden, die alleen verstoort wordt door een snel varende motorboot, glijden de boten naar de bovenboei.

Spi rak wordt alsnog afgeblazenSpi rak wordt alsnog afgeblazenDe wind neemt langzaam af in kracht en de zee wordt gladder en gladder. Na een half uur komen bij boei 1 de eerste spi’s omhoog. De koplopers van de IRC klasse zetten koers naar de benedenboei. Op het startschip wordt de afkortingsprocedure voorbereid. De rescue ligt gereed bij de gate. Langzaam maar zeker verandert de zee in een oily sea. De wind gaat er helemaal uit, de TOGO gaat om en de stroom zal weer toenemen. Dan besluit de wedstrijdleiding de November te hijsen en wordt de race eruit geknald. Alle deelnemers worden verzocht naar het startschip te komen. Er gaat gewacht worden op wind.

Om 12.30 uur is er weer een start van de IRC’s. Bovenboei ligt op 350 graden. De Magic Marine krijgt de X-vlag en komt terug. De Sea Wolf valt in het startschot. Bij de ORC dipt tien seconden voor de start de New Frontier. Het veld gaat mooi verdeeld over de lijn van start met de Playmate als koploper. Bij de Pionnen zit de Gouden Ruiter bij de pin-end en neemt de Meteoor de leiding bij de start. De wind zwabbert tussen de 330 en 350 graden.

Om 12.58 uur is de eerste boot bij de bovenboei. De Seawolf weet deze keer een gat te slaan tussen haar en haar achtervolgers Holmatro ING RE en Daikin. In tweede instantie volgen de Jetstream en Isobar. Over verschillende boegen komt het veld naar beneden. Who’s Next bevindt zich weer tussen de IRC’s. De boei van de gate neemt zij wat extra ruim en zij moet FRD en Fine Fleur voor laten gaan. Playmate zit nog voor Blauwvoet en Argonaut. De Pionnen worden aangevoerd door de Balans. Hekkensluiters zijn Antares, Capco en Jaffa.

Dan komt Sea Wolf naar beneden en gaat als eerste over de finishlijn. Op een straat volgen Holmatro ING RE en Daikin. In gecorrigeerde tijd wint toch de Holmatro ING RE en wordt Daikin tweede. Bij de ORC wint de Fine Fleur en gevolgd door de Blauwvoet. Jetstream wint bij de X-35 en Balans bij de Pionnen.
De tijdslimiet is verstreken voor een laatste race. Alle boten gaan huiswaarts en na drie dagen zeezeilen voor de kust van IJmuiden kan het eindresultaat worden opgemaakt.

Nederlands Kampioen Zeezeilen IRC 2008 wordt de Holmatro ING RE, Lesonal tweede en FRD derde. De Blauwvoet mag zich Nederlands Kampioen Zeezeilen ORC 2008 noemen met de Fine Fleur tweede en New Frontier derde. Het evenement, met diverse gebeurtenissen en emoties die horen bij een belangrijk kampioenschap, zit er weer op.

Namens het comité, alle zeilers bedankt.

Aly van Driel

www.nkzeezeilen.nl
Foto: Thom Touw (2007)

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: