Belgisch MExT 49er team behaalt eerste podium plaats in Bruinisse

MExT 49er teamAfgelopen weekend werd het Open Dutch Championship Skiff gevaren in Bruinisse (NL). Dit is een grote wedstrijd, open voor alle skifftypes (boten met vleugels). Met andere woorden niet enkel 49ers, maar ook 29ers, Buzz, Rs'en, ISO's, Blaze's, BOSS, ea. Er werd dus in sommige klassen op rating gevaren. Ook de Belgen Yannick Lefebvre en Matthieu Janssens van het MExT 49er team waren van de partij. Zij zijn reeds in volle voorbereiding op de Spelen van 2012 in Londen. Hun verslag vanop de Grevelingen.

Alles was super goed georganiseerd. De skiffs konden op een tof strandje staan en de parcours “lagen er goed in”, zoals ze dat in Nederland zeggen. Wij voeren in 'Open serie 2' met de 49ers en andere grotere skiffs. In onze serie zeilden een twintigtal boten. Op zaterdag werden er vier reeksen gevaren met een medium briesje en af en toe wat vlagen.

We zetten een zeer degelijke serie van 2 - 3 - 2 - 2 neer. We hadden het soms wat moeilijk met de vlaagjes en de draaiingen in het hoekje van het Grevelingenmeer maar we gingen over het algemeen wel goed en maakten niet al te veel fouten. Ferdinand Van West en Wilco Stavenuiter stonden na die eerste dag op één en wij op twee in de rangschikking. De eerste vijf plaatsen waren allen 49ers.

Op dag twee stond er veel minder wind. Na heel wat uitstel konden er uiteindelijk toch drie reeksen worden gevaren. Heel veel windshifts zorgden voor zeer moeilijke omstandigheden. We zeilden een minder goed resultaat: 3 - 3 - 2, maar maakten wel veel vooruitgang in onze boothandeling tegenover zaterdag.

We kwamen elke reeks als eerste aan de boventon maar konden onze positie niet handhaven, in een paar seconden ben je snel honderd meter kwijt in de voor de windse rakken op de snelle skiffs. Jammer dat we terrein verloren, maar we leerden er wel telkens iets uit, en dat is momenteel nog ons hoofddoel, dus uiteindelijk was dit een zeer goede dag voor ons.

Dit resultaat bracht ons op een tweede plaats overall. Ferdinand Van West en Wilco Stavenuiter wonnen de wedstrijd en Jason Hogendoorn en bemanning Simon namen brons. Onze eerste beker en podiumplaats als team 49er is binnen! YES! We waren er al drie keer bijzonder dichtbij, maar nu is het eindelijk een feit!

Matthieu en Yannick

Alle uitslagen vind je hier.

Vzw Manta Sailing Promotion
Foto: Koen Vanderplancke

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: