Schipper overlijdt na aanvaring tijdens de Regates Royales 2008 te Cannes

In het Franse Cannes gingen gisteren, dinsdag 23 september, de Regates Royales van start. De wedstrijd werd echter al meteen tijdens de eerste kustrace stilgelegd, nadat op de middag 2 Britse jachten in aanvaring kwamen met elkaar en één van de schippers, Wilf Tolhurst, jammerlijk overleed. Er stond op dat moment een noordooster van zowat 20 knopen sterk met een verwarde zee in de baai van Cannes.

Tolhurst, 64 jaar oud, was samen met zijn zoon en nog 6 andere crew leden, aan boord van zijn klassiek zeiljacht de Safir, een 8 Meter Class jacht ontworpen door Gustav Estlander in 1930. In een bakboord – stuurboord situatie met een 65 voet lange en 35 ton wegende Rowdy, een Nathaniel Herreshoff ontwerp van 1912 met de voormalig Britse America’s Cup baas en Admiral’s Cup team kapitein Graham Walker aan de helm, week Tolhurst te laat uit.

Rowdy, een 'Fighting Forty' Bermudan cutterRowdy, een 'Fighting Forty' Bermudan cutterWalker kon de aanvaring niet meer vermijden. De boegspriet van Rowdy plantte zich tussen Safir’s mast en voorstag. De boegspriet brak af en de mast viel naar beneden en kwam samen met de giek neer op de onfortuinlijke schipper. Hij werd nog door de hulpdiensten van boord gehaald maar er kon geen hulp meer baten.

Jean-Claude Monesinos, de voorzitter van de Yacht Club de Cannes, deelde mee dat de familie van de schipper erop stond dat de regatta zou worden verder gezet. Het was het eerste dodelijke ongeluk in het 30-jarig bestaan van deze wedstrijd. Alle resterende 168 jachten zullen morgen onder een zwarte vlag varen. De Regates Royales eindigen zaterdag.

www.regatesroyales.com
foto Safir: Guillaume Plisson

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: