Nieuwe Nederlandse kampioenen 2008 bij MaxFun 25’s

Met 18 aan de startWe hadden het al voorspeld, de MaxFun 25 Klasse heeft sinds 21 september een nieuwe kampioen. Niet de 'Maxsolution', maar de '18+' van Erik Wesselman was over de drie dagen het beste in de uiterst lichte weersomstandigheden tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen in Medemblik. Ondanks het gebrek aan wind konden de 18 deelnemende MaxFun 25’s nog wel 5 wedstrijden varen. Met goede bootsnelheid en constante resultaten hield de '18+' de door Koen Duiven gestuurde 'Hycos' (2e plaats) en de 'Freewind' (3e) van Frank Verschoor net achter zich.

Coster toch brons!

Freewind continu in het zog van 18+Freewind continu in het zog van 18+Met name de Freewind, met als stuurman Olympisch 470 topper Sven Coster, kon de 18+ het tot op het laatst moeilijk maken, maar het werd dan toch brons voor de Freewind: iets waar Coster tijdens de prijsuitreiking de ironie wel van inzag. Hij nam juichend de bronzen plak in ontvangst: “EINDELIJK!”.
Gevraagd naar hoe Coster het varen in de MaxFun vond, reageerde de Olympiër enthousiast: “Hartstikke leuk en nu waait het nog niet eens. Het niveau is ook best hoog, dus we zullen moeten oefenen. Als ik daar de tijd voor kan vrijmaken, zal ik ’t graag doen, want ik heb me goed vermaakt!”

Klassevoorzitter Sander Jorissen, varend op de Hycos, was in zijn nopjes met het geslaagde kampioenschap, maar misschien nog wel meer met het zilver: “Waar twee honden vechten om een been...”, straalde Jorissen. “Het gevecht tussen de 18+ en de Freewind was gaaf om te zien, helemaal toen ze elkaar in de laatste pot zo bleven lastig vallen dat wij met een paaltje net de 2e plaats konden pakken!”

Geurts ‘onttroond’

De instabiele weersomstandigheden maakten het moeilijk om een constante serie te varen. Meest opvallende voorbeeld hiervan was de Maxsolution van Walter Geurts. De drievoudig kampioen van de MaxFun 25 eindigde op een niet karakteristieke 6e plaats, maar bleef er nuchter onder: “We kwamen niet in ons ritme en dat kan tegenwoordig echt niet meer in de MaxFun 25. Het niveau is hard gestegen en er zijn zo veel teams die meedingen naar de overwinning dat je je geen fouten meer kunt veroorloven. Maar het is ook leuk om nieuwe gezichten bovenaan te zien en de mannen van de 18+ verdienen het!”

Verrassende winnaar ‘Rookie Trophy by More Marine’
In de door MaxFun Performance Yachts ter beschikking gestelde MaxFun 25 nr. 003 imponeerde ‘rookie’ Hans Keverling Buisman met zijn team (normaal varend op een Grand Soleil 40), door in het sterke veld als 5e en beste rookie te eindigen.

Geen protesten

Wesselman's winnende '18+' teamWesselman's winnende '18+' teamOpmerkelijk was ook dat tijdens het gehele kampioenschap de jury niet 1 x in actie hoefde te komen. Zo kon de aandacht na het racen direct gevestigd worden op de typerende steigerborrel (waarbij de dame met bitterballen over het onder water staande gedeelte werd gedragen), het klassediner op zaterdag en de prijsuitreiking op zondagmiddag.
Wesselman en co. namen daar de prijzen breed grijnzend in ontvangst en vervolgens ging de volledige crew van de 18+, behangen met ‘het goud’, te water..

Harm Tiddens

Info: www.maxfun25.com
Foto’s: www.fotoboot.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: