Ook de 7e recordpoging wordt succesvol afgerond door Gitana 13

Team Gitana aan Tower BridgeDeze donderdag morgen 25 september om 05u22’06” GMT passeerde Gitana 13 aan de Queen Elizabeth II Bridge bij het opvaren van de rivier Thames. Hiermee verpulverde Lionel Lemonchois en zijn negenkoppige bemanning het record van de Tea Route.
De nieuwe best-tijd bedraagt nu 41 dagen 21 uren 26 minuten en 34 seconden, of een gemiddelde snelheid van 15,23 knopen over de in totaal afgelegde 15’312 zeemijlen. De door LCF Rothschild Group gekleurde maxi catamaran scoort hiermee 7 records op 7.

De gezichten van het Gitana Team stonden getekend na 6 weken op zee. Toch waren allen zichtbaar opgetogen om Londen binnen te varen bij dageraad. Het beklimmen van de beroemde Tower Bridge betekende niet alleen het symbolische einde van deze lange record race, het maakte meteen ook een einde aan het recordavontuur waaraan Gitana 13 in januari begin 2008 aan begon.

Het blijft een indrukwekkende verschijningHet blijft een indrukwekkende verschijningTijdens dit fantastische avontuur, zowel op sportief als menselijk vlak, werden alle wereldzeeën bedwongen. In 9 maanden tijd werd zowat 40’000 zeemijlen afgelegd door de bemanning van de maxi cat. Alle 7 de recordpogingen slaagden in hun opzet, zonder materiële noch menselijke schade. Hier zijn alleen respect en gelukwensen aan de bemanning van Gitana 13 op hun plaats.

De records:

- Route de l’Or (New York – San Francisco, via Kaap Hoorn): in 43 dagen 3 minuten 18 seconden (februari ’08)
- North Pacific Crossing (San Francisco – Yokohama): in 11 dagen 12 minuten 55 seconden (april ’08)
- Tea Route (Hong Kong – Londen): in 41 dagen 21 uren 26 minuten 34 seconden (september ‘08)
- Yokohama – Dalian: in 3 dagen 20 uren 19 minuten 11 seconden
- Dalian – Qingdao: in 23 uren 50 minuten 20 seconden
- Qingdao – Taiwan: in 3 dagen 52 minuten 15 seconden
- Taipei – Hong-Kong: 1 dag 58 minuten 27 seconden

Info: www.gitana-team.com
Foto’s: Yvan Zedda / Gitana SA

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: