Vendee Globe 2008-2009: het aspect ‘veiligheid’ extra belicht

IJsbergTijdens de persconferentie afgelopen dinsdag bij de voorstelling van de Vendée Globe 2008-2009 werd het aspect veiligheid belicht. Er zijn extra maatregelen bedacht en uitgewerkt voor de 6e editie van de Vendée Globe, opdat de wedstrijd in de meest veilige condities zou kunnen verlopen. Vooral de toename de laatste jaren van drijvende ijsbergen baart de organisatie zorgen. Om aanvaringen zoveel mogelijk te vermijden heeft de wedstrijdorganisatie beslist om zogenaamde ‘poorten’ in het parcours te lassen. Zeg maar verplichte passages voor de deelnemers.

Op die manier is het meest zuidelijke deel van het traject door de beruchte Zuidzee licht naar het noorden opgeschoven, waardoor de deelnemers minder geneigd zouden moeten zijn om te kiezen voor een zeer zuidelijke route. Een ander voordeel van deze poorten is dat de deelnemende boten hierdoor binnen een bereikbare straal blijven voor vliegtuighulp vanaf de Australische en Nieuw-Zeelandse basissen in geval van nood.

Verder is er ook een internet site uitsluitend voor de veiligheid van de schippers opgericht. Deze kan geraadpleegd worden door alle organisaties en hulpposten ter wereld. Ze biedt informatie over iedere deelnemende schipper en boot. Hierdoor zou kostbare tijd gewonnen worden in geval van noodoperaties.

Fransman Alain Gautier, voormalig winnaar van de Vendée Globe in 1992, heeft al zijn ervaring gebruikt om de wedstrijdorganisatie te helpen bij het veiliger maken van deze extreme zeilwedstrijd. Aussie David Adams is dan weer aangesteld als verantwoordelijke voor de coördinatie tussen de verschillende hulpstations in de zuidelijke hemisfeer. En tenslotte Dokter Jean-Yves Chauve, begeleidend arts van menig zeezeilwedstrijd, zal iedere deelnemer nauwlettend volgen tijdens het wedstrijdverloop.

www.vendeeglobe.org
Foto: DPPI/Vendée Globe

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: