Volvo Ocean Race 2008-2009: voorstelling en training van de MCM

VOR MCMAfgelopen week zijn de trainingen begonnen voor nog enkele bemanningsleden in de Volvo Ocean Race 2008 – 2009. Toch eerder rijkelijk laat hoor ik je denken? Ja, maar het zijn dan ook geen ‘gewone teamleden’, het gaat hier om de ‘Media Crew Members’. Voor het eerst in het bestaan van deze race zal op iedere boot een reporter aan boord meezeilen. Een speciaal opgeleide persoon die verantwoordelijk zal staan voor alle beeldmateriaal genomen aan boord van de VOR 70’s. Oh ja, en onder geen beding mogen ze helpen bij zeilmaneuvers, welke dan ook.

Op deze manier wil men zowel het brede publiek als de gespecialiseerde media geïnteresseerd houden eens alle zeiljachten aan de horizon zijn verdwenen. De MCM heeft misschien wel een van de moeilijkste taken aan boord. Alle media van over gans de wereld zal beroep doen op zijn beeldmateriaal dat gaat verzonden worden vanaf elk deelnemend zeiljacht.

Gebruik makend van HD Video camera’s, zowel vaste als hand-held, zal de MCM opnames maken van het leven aan boord. Momenten van extase wanneer de boot in de surf topsnelheden haalt en alles naar wens verloopt. Maar ook momenten van tegenslag en wanhoop wanneer dingen volledig verkeerd gaan. De opgenomen beelden worden nog aan boord verwerkt en dan naar de Volvo Ocean Race Head Quarters doorgezonden. Voor de langste trajecten wordt 95 minuten beeldmateriaal verwacht, voor de kortste 10 minuten.

De taak van de MCM:
- het nemen van kwalitatieve foto’s (60 voor de langste trajecten, 10 tijdens de kortste)
- opnemen van interviews aan boord
- het schrijven van verslagen en crew blog’s
- het filmen en verwerken van video materiaal

Wat mag de MCM dan zoal doen aan boord:
- al zijn media-taken hierboven beschreven
- taken die in verband staan met de studie van de ecologie
- verzorgen van de catering
- de bilges ledigen
- zorgen voor lichaamsgewicht waar nodig

Wat mag de MCM niet doen aan boord:
- alles wat met zeilen te maken heeft

De ecologische taak van de MCM beslaat velerlei aspecten. Zo moet hij op een bepaald tijdstip een staal van het zeewater nemen, dit testen met de ‘Luminometer’ om te kijken hoeveel ‘leven’ er in het water zich bevindt. Verder wordt de zeetemperatuur, de bewolking, de luchttemperatuur en de GPS positie van de boot bijgehouden. Al deze data worden dan doorgestuurd naar het Wallenius Wilhelmsen laboratorium in Göteborg, Zweden.

De MCM per team:

Delta Lloyd (Ger O’Rourke) moet nog worden bepaald
Ericsson 4 (Torben Grael) Guy Salter GBR
Ericsson 3 (Anders Lewander) Gustav Morin SWE
Green Dragon (Ian Walker) Guo Chuan CHN
Puma Ocean Racing (Ken Read) Rick Deppe GBR
Team Russia (Andreas Hanakamp) Mark Covell GBR
Telefonica Black (Fernando Echavarri) Mikel Pasabant ESP
Telefonica Blue (Bouwe Bekking) Gabriele Olivo ITA

Bron Volvo Media

Alle video's zijn te bekijken op de Volvo Ocean Race video player .

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: