Team Boskalis op jacht naar Nederlandse F18 titel

In het weekend van 13 en 14 september gaat Team Boskalis met drie van de vier boten op jacht naar de Nederlandse F18-titel. Het nationale kampioenschap van deze populaire catamaranklasse maakt dit jaar voor het eerst deel uit van de Delta Lloyd ONK olympische en paralympische klassen in Medemblik. Voor de master/trainee combinaties van Team Boskalis wordt het de laatste, grote krachtmeting van dit seizoen. De opgedane kennis en vaardigheden worden aangewend voor minimaal top tien klasseringen. Gezien het sterke deelnemersveld van op dit moment 38 cats, ligt de lat dus hoog.

“De doelstelling voor 2009 is om alle vier in de top tien van het WK F18 te eindigen. Dan lijkt het mij een mooi streven om nu bij het NK met de drie ingeschreven teams bij de eerste tien te eindigen”, aldus Marja van Helden (Utrecht). Zij ging dit jaar in de leer bij zeilmaker Peter Vink (Hoek van Holland). “Ik heb er heel veel aan gehad. Het grootste winstpunt is het functioneren binnen een groter geheel. Als Peter een keer niet kon, dacht iedereen mee over een alternatief. Daardoor kon ik altijd de wedstrijden of trainingen varen. Verder ben je veel meer bezig met vooruitgang boeken. Als de focus op leren ligt, gebeurt dat ook.”

Zus Christa van Helden heeft samen met master Sascha Larsen (Den Haag-Ypenburg) een druk en succesvol seizoen achter de rug. Zo eindigde het tweetal als derde bij de Nacra Kampioenschappen 2008 en bij de North Sea Regatta 2008. Onlangs wonnen Larsen en Van Helden met hun Nacra Infusion nog de Antwerp Diamond Sailing Cup in België.

Olympische droom

MacPherson/Van WestMacPherson/Van WestVolgens pupil Ferdinand van West (Bloemendaal) gaan hij en master Andrew MacPherson (AUS) dit weekend voor een podiumplek. Dit duo kwam pas half april 2008 bij elkaar en eindigde in juli al op de negende plek bij het WK F18 in Spanje. “We hebben vaak kunnen varen en dat is goed. Daardoor heb ik veel catamaranspecifieke dingen kunnen leren”, aldus Van West, die nog altijd olympische ambities heeft. “Ik ben al met stappen in de richting van een olympische campagne bezig.” In welke klasse hij verder gaat, staat nog niet vast. Die keuze is mede afhankelijk van het feit of de multihull wel of niet olympisch blijft voor 2012. Er bestaat een reële kans dat de elfde medaille voor de Spelen van 2012 behouden blijft. In dat geval moet die nog wel aan een zeildiscipline worden toegekend. Van West: “De multihull en 49er skiff zijn hoe dan ook mijn keuzes. Als de catamaran erin blijft, moet ik kijken in welke van de twee klassen ik de grootste kans maak om over vier jaar naar de Spelen te kunnen. We zullen zien.”

Stage lopen bij sponsor

Naast zijn drukke zeilagenda studeert Van West scheepsbouwkunde aan de Hogeschool van Delft. Deze zomer liep hij stage bij de technische dienst van zijn sponsor Boskalis. Van West: “Ik heb me bezig gehouden met de modificaties van bestaande schepen, maar ook met boten in aanbouw. Zo ben ik bijvoorbeeld naar St. Petersburg geweest om de maten op te meten. Het was een afwisselende en leerzame periode.”

Gunnar Larsen en Stefan Dubbeldam verblijven momenteel in het buitenland en zullen niet aan de start van het NK F18 verschijnen.

Voor meer informatie: www.opendutchsailing.org

Foto's: Team Boskalis

Labels

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: