Thierry Schmitter gedeeld derde na eerste Paralympische zeilraces

Zeiler Thierry Schmitter heeft op maandag 8 september de eerste twee races van de Paralympische Spelen in Qingdao gevaren. Outsider Paul Tingley uit Canada zorgde voor een verrassing door beide races te winnen. Coach Ronald van Vianen wijt het aan de onderlinge concurrentie tussen de wereldtoppers, “maar met tien races voor de boeg is alles nog mogelijk.”

Het duurde even voor de eerste races van de Paralympisch Spelen 2008 gevaren konden worden. Om 15 uur stak er eindelijk een mooie zeebries op van zo’n 9 knopen (3 Beaufort) en konden de 2.4mR zeilers de strijd met elkaar aangaan. Ronald van Vianen, coach van Thierry Schmitter, gaf een toelichting: “Het waren twee hele mooie wedstrijden met spannende duels. De top vijf zit heel dicht bij elkaar. We hadden Tingley hier eigenlijk niet bij verwacht. De Europeanen Schmitter, Kröger (DUI) en Seguin (FRA) varen regelmatig dezelfde wedstrijden en zijn enorm aan elkaar gewaagd. De Canadees heeft waarschijnlijk van deze concurrentiestrijd gebruik gemaakt om ons te verrassen.”

Tingley finishte de eerste race met een ruime voorsprong, maar de tweede race kon de Canadees niet zo makkelijk in zijn zak steken. Van Vianen: “Het leek wel baanwielrennen met een foto finish. Echt heel spannend.” Uiteindelijk wist Schmitter tijdens die race een derde plek te veroveren. Met een vijfde plaats in de eerste wedstrijd betekent dat een gedeelde derde plek in het algemeen klassement, samen met de Fransman Damien Seguin en Amerikaan John Ruf. Heiko Kröger (DUI) staat tweede achter Tingley.

Van Vianen besluit: “We zijn best tevreden over het resultaat. Thierry heeft geen grote risico’s genomen en probeert iedere wedstrijd zo constant mogelijk te varen. Er komen nog negen races en een medal race aan en alle kansen liggen nog open.”

De medal race zal op zaterdag 13 september worden gevaren.

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: