Half Ton North Sea Series naderen ontknoping

skippy's tonMet het voorbije Light Vessel Weekend zit het halftonner-zeilseizoen er weer bijna op: met nog enkel het Nieuwpoort Sailing weekend en de Antwerp Race op het programma krijgt de eindstand stilaan vorm. Hoewel...
Om het succes van de eerste Ecover Half Ton Cup in Nieuwpoort te bestendigen, stelde de Half Ton Class Europe in 2004 al een internationale wedstrijdreeks op voor de halftonners. Deze wedstrijdreeks omvat races in België, Nederland, Frankrijk en Engeland.

Dankzij de gewaardeerde steun van Care Plus en Radio Holland Yachting/Raymarine slagen de initiatiefnemers er sindsdien in om aan het einde van het seizoen voor wat mooie prijzen te zorgen.

Stokoude halftonner bijt de spits af

Het seizoen 2008 startte op de eerste donderdagochtend van mei, in de buurt van de Binnenstroombank, met 6 halftonners die in de grote ONZK-vloot naar Ramsgate zeilden.Fantasy te RamsgateFantasy te Ramsgate Winnaar werd de uit 1972 stammende Franse Super Arlequin DOUCE FOLIE 2. Da’s een boot zonder carbon mast, met dacron zeilen, en ik vermoed dat je er ook comfortabel met z’n vieren op kan slapen...

Drie halftonners namen vervolgens deel aan de Ramsgate-Boulogne, gewonnen door FANTASY, de Stradivarius onder de halftonners. De Grand Prix de la Côte d’Opale sloot het eerste deel van de kalender af, en weer was het de Gentse FANTASY die beslag legde op de eerste plaats.

Crazy & Finnish...

Ook de Nieuwpoort Channel Race stond op het programma: deze wedstrijd werd omwille van het barslechte weer fel ingekort tot het gekende ‘Channelleke’. Hier toonde de RED CLOUD ‘new look’ zich heer en meester, voor de Finnen met hun BLUES.

Deze maffe lieden uit het hoge noorden streken in 2003 in Nieuwpoort neer als surprise act op de eerste Half Ton Cup, en vielen meteen voor de charmes van dit land, zijn bevolking, zijn leiders en zijn geestrijke dranken. Ze zijn vastbesloten om er in 2009, ter gelegenheid van de vierde Ecover Half Ton Classics Cup in Nieuwpoort weer een spreekwoordelijke lap op te geven.

De wind die er in Breskens niet was...

Breskens, zelfs voor de halftonners te weinig windBreskens, zelfs voor de halftonners te weinig windNa een kort zomerreces trok de halftonnervloot naar Breskens, waar GENERAL TAPIOCA als vanouds de lichtweerlakens uitdeelde. De HALF MOON werd er tweede, dankzij (moeten we eerlijk toegeven) een onwaarschijnlijke OCS van de SKIPPY’S TON.

De ENVOL toonde dat zeilen met een wijnkelder wel degelijk zijn voordelen heeft ... tijdens het lange wachten op wind. En die wijn ging natuurlijk perfect samen met de heerlijke pringles die onze man uit Mechelen belangenloos uitdeelde. Merci Mark.

... kregen we met de Lightvessel

En dan was het dus tijd voor het hoofdstuk ‘Zeebrugge’, met de traditionele Light Vessel Race. GENERAL TAPIOCA met een superbemanning wist (op een ontplofte spinnaker na) de schade te beperken en sleepte in zware omstandigheden 4 eerste plaatsen in de wacht.

SKIPPY’S TON en HALF MOON waren steeds aan elkaar gewaagd, en bikkelden in die volgorde achter ‘Maître Jacques’ (Lemaire) en ‘le roi Philippe’ (Pilate) om de ereplaatsen. De FANTASY en de WAVERIDER kregen meermaals met pech af te rekenen, en net als een pak andere deelnemers zadelden ze de zeilmaker de komende weken op met een ferm pak overuren...

In de voorlopige stand (met nog twee wedstrijden te gaan), die enkel rekening houdt met de beste 4 wedstrijdresultaten, leidt momenteel de SKIPPY’S TON, voor FANTASY, GENERAL TAPIOCA en DOUCE FOLIE 2. Het gaat nog spannend worden in Nieuwpoort op 20 en 21 september. Misschien zorgt de Antwerp Race wel voor een apotheose... Clubracer houdt u alvast op de hoogte.

Bert Janssen
foto's: Guy Clappaert

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: