Prestigieuze Rolex Swan Cup 2008 start vandaag in Porto Cervo

Swan 45 DSKHet is alweer de 15e editie van de Rolex Swan Cup. Na de Maxi yachts is Porto Cervo, Italië, nu ook gasthaven voor dit tweejaarlijkse evenement. En zelfs deze dure juweeltjes van de Finse Nautor’s Swan werf zullen meer dan dubbel afgemeerd liggen in de Yacht Club Costa Smeralda, want er worden maar liefst 102 jachten aan de start verwacht. De eerste start is voorzien voor vandaag, dinsdag 9 september, 11u30. En er wordt afzonderlijk gestart in 4 verschillende klassen.

De Swan vloot wordt dus ingedeeld in 4 verschillende klassen: de Maxi klasse voor jachten langer dan 18 meter of 59 voet, de Classic klasse voor jachten minder dan 18 meter lang, de Swan 45 klasse en de Club Swan 42, of de 2 eenheidsklassen van Swan. Aan de wal een hechte familie, maar eens op het water…

De reuzen van de Maxi klasse

De Maxi klasse vaart onder IRC. Ze telt 3 Swan 601’s, waaronder de Spirit of Jethou (GBR), de winnaar van 1994. Ook in deze klasse vaart het grootste jacht van de vloot, de Highland Breeze (SPA), een Swan 112. Verder duiken ook enkele van de laatste nieuwe modellen op in deze klasse, zoals de White Lie (ITA), een Swan 90, en de Lionessa of Douglas (GBR), een Swan 66, pas in juli dit jaar te water gelaten. In deze klasse treden 3 Nederlandse Swan’s aan: Geronimo van Erik Veldhuizen, een Swan 651. Peak van Pieter Houting en Venator van L.H. Prins, beiden Swan’s 65.

De Classic klasse drukst bezet

Jacobite, winnaar Classic klasse 2006Jacobite, winnaar Classic klasse 2006De Classic klasse is met 39 inschrijvingen de grootste van het evenement. Zij varen onder het Nautor’s Swan Rating systeem (NSR). In deze klasse varen enkele oudere dames, waaronder klassieke Sparkman and Stephens designs zoals de Mousitque (GBR), een Swan 41 uit 1974. Ook een Belgische Swan 44 uit 1978, de Twilight, vaart hierin mee, evenals het Nederlandse Montrachet van Robert Schuijt, een Swan 48.

De uiterst competitieve Swan 45 klasse

Swan 45 klasse na de start 2006Swan 45 klasse na de start 2006De eenheidsklasse van de Swan 45’s is een van de meest competitieve in het internationale wedstrijd gebeuren. En reken maar dat de top ook hier aanwezig is, want deze Rolex Swan Cup telt in deze klasse meteen ook voor het officiële WK. Huidig wereldkampioen Alex Roeper met Plenty en winnaar van de vorige 2006 editie, Danilo Salsi op DSK om er maar 2 te noemen. Benieuwd of het Belgische Bellerose-Duvel van Moortgat/Van Heurck of de teams van onze Noorderburen Charisma van Nico Poons en No Limits van R.W. Bol deze toppers het vuur aan de schenen kan leggen in de strijd voor de Swan Gold Cup.

De nog jonge Club Swan 42 klasse

Tenslotte zijn er de Club Swan 42’s. Dit is een eenheidsklasse van de cruiser/racer, ontwikkeld door Nautor/Frers en gepromoot door de New York Yacht Club. Deze klasse is voor het eerst aanwezig in de Rolex Swan Cup. Onder de 8 ingeschrevenen één Nederlander, Baraka GP van H.J. De Graaf.

Het is een speciale editie, niet alleen vanwege haar 15e verjaardag maar ook met het debuut van de Club Swan 42 klasse. Het is een erg grote vloot én het niveau van de teams ligt zeer hoog. Het zou dus een interessante week kunnen worden. In de Maxi en Classic klasse zullen hoofdzakelijk kust races worden gevaren.

In de Swan 45 klasse staan 12 races op het programma, waaronder 11 upwind/downwind banen en 1 rondje eiland. Volgens de meteorologen zou het evenement beginnen in eerder licht weer, met een zwakke oostelijke bries. Maar deze zou halfweg de week gaan ruimen naar het westen en tegen zaterdag toenemen in kracht. Tegen zondag weten we wie er allemaal een Rolex’kse mag meenemen.

www.yccs.it
Foto’s: © ROLEX/Carlo Borlenghi

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: