Vandaag startte de Heineken Cape to Bahia Race met enkele opmerkelijke namen

Start Cruising klasseOm 14u00 lokale tijd startten 44 boten vandaag in de 2009 Heineken Cape to Bahia Race. Deze jaarlijkse trans-Atlantische wedstrijd start in Kaapstad, Zuid-Afrika, en finisht 3500 zeemijlen verder in Salvador, Brazilië. Vroeger stond deze offshore bekend als de Cape to Rio race. De vloot startte in een 25 tot 30 knopen sterke zuidooster. Opmerkelijke deelnemer in de IRC vloot is niemand minder dan de Britse ICAP Leopard. Deze maxi van 100 voet stelde vorig jaar nog het trans-Atlantische record tussen New York en kaap Lizard scherper.

De vloot bestaat uit een breed spectrum oceaanzeilers van de 650 mini-Transat klasse (voor het eerst toegelaten, maar er waren geen inschrijvingen) over luxe catamarans tot echte racers. Na een kort traject langsheen de kust, koos die vloot resoluut voor een koers naar het westen, de Zuid-Atlantische oceaan in. Ze passeerden als laatste merkteken het beroemde Robben Island, waarna ze hun koers iets naar het noorden konden verleggen. Van dan af ging het in rechte lijn richting Brazilië.

ICAP Leopard met Tafelberg op achtergrondICAP Leopard met Tafelberg op achtergrondMet 30 meter lengte, 6,8 meter breedte, een vaste boegspriet van 4,5 meter, een masthoogte van 47 meter en een kantelkiel die 5,5 meter diep steekt is ICAP Leopard dus de grootste boot in de vloot. Het is dan ook de bedoeling om in haar eerste deelname in deze offshore wedstrijd het record scherper te stellen. Dat staat sinds 2000 met 12 dagen 16 uren en 49 minuten op naam van de 75 voet lange maxi Zephyrus.

Het belooft een spannend duel te gaan worden tussen die andere ‘grote boot’, de 90 voet lange US Rambler. Iedereen herinnert zicht de spannende strijd in de 2008 Rolex Fastnet Race, waar ICAP Leopard wel de line honours kon waarnemen maar op handicap toch verloor van Rambler. Beide jachten hebben het potentieel om deze oversteekrace af te werken onder de 11 dagen. Voor de handicap prijs is er nog een ander ‘kleintje’ waarmee rekening zal moeten gehouden worden. De Vineta, een 49 voets Reichel Pugh design, moet het goed gaan doen in deze wedstrijd waar licht downwind weer op het programma staat.

Je kan Leopard hier volgen.

Info en foto: www.southatlanticrace.co
Foto ICAP Leopard: Brenton Geach

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: