Na 12 jaar weer eens ouderwets ijszeilen

Vrijdag 9 januari klonk het startschot voor de ijszeilers, na 12 jaar afwezigheid, weer luid over het bevroren Oldambtmeer bij Blauwestad (Groningen). Drie dagen lang kon men genieten van een geweldig ijszeilspektakel waar werd gestreden om het Nederlands Kampioen ijszeilen. Vrijdag was het bewolkt en stond er maar een mager windje die het aantal wedstrijden beperkte. Zaterdag daarentegen was het prachtig ijszeilweer, met een zonnetje en een lekker windje. Het was een kampioenschap van uitersten.

Nog nooit was er zoveel media aandacht en waren er zoveel bezoekers. De helikopter die zaterdag overvloog bezorgde de deelnemers extra wind in de zeilen, waardoor er sneller gezeild kon worden. Het mooie weer en het uitzonderlijke karakter van dit evenement, trok het publiek massaal naar Blauwestad. Voor de vele toegestroomde bezoekers was er koek en zopie. André de Waard van het organisatiecomité NK IJszeilen, heeft het nog nooit zo druk gezien. Op gegeven moment was het zo druk dat er files ontstonden in het altijd zo rustige dorpje.

Ijszeilers op volle snelheidIjszeilers op volle snelheidZondag scheen de zon weer lekker, maar stond er een stevigere wind. Hierdoor kon er een langere baan uitgezet worden. Aan het einde van de dag was de nieuwe Nederlandse kampioen IJszeilen bekend. Johan Tolsma, in het dagelijks leven tandarts, mag voorlopig met de eer aan de haal Nederlands Kampioen IJszeilen te zijn. Hij neemt hiermee het stokje over van de doorgewinterde zeiler Hennie van den Brink. Op de tweede en derde plaats eindigde Peter van Rooij en Martin Wettum. Aan het kampioenschap deden twee vrouwelijke deelnemers mee. De oudste deelnemer aan het kampioenschap was Bart Reedijk, hij is 79 jaar. Tijdens het evenement deden zich geen ongelukken voor.

www.watersportverbond.nl
www.ijszeilen.nl
Foto's: Nieske & H.B. Hoekstra

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: