Thomas Coville krijgt zijn Sodeb’O niet meer op recordtijd in Brest

Sodeb'OVandaag om 13u00 GMT bevond Sodeb’O zich nog op zowat 1500 zeemijlen van de finishlijn te Brest. Om het record van Francis Joyon te breken moet hij voor donderdag ochtend 04u29 GMT de finish overschreden hebben en dat is onmogelijk. Hij bevindt zich op dit moment ter hoogte van de Azoren, met een virtuele achterstand op IDEC van ruim 840 zeemijlen en met zwaar weer voor de boeg. Hij zal niettemin de 4e snelste omzeiling van de planeet op zijn naam zetten. Een schitterende prestatie.

Na het uitvaren van de Doldrums waren de kansen op een recordverbetering al deftig geslonken. Het hoog boven de Azoren heeft echter alle snelheid uit Sodeb’O gezogen. En de weersvooruitzichten hebben nu de recordkansen volledig in rook doen opgaan. Aan het eind van zijn omzeiling zal de Franse solozeiler nog moeten afrekenen met één van de krachtigste depressies die hij zal zijn tegengekomen. De meteodiensten verwachten een zuidwester, ruimend naar een noordwester, met windsnelheden boven de 30 knopen en golven tot 6 meter hoog. Geen leuke vooruitzichten voor een vermoeide trimaran en haar schipper.

“Je vertrekt met enkele grenzen in gedachten. Maar onderweg ondervind je al snel dat die grenzen rekbaar zijn. Ik heb gedurende 8 weken hetzelfde ritme aangehouden als destijds bij het breken van het trans-Atlantisch record waar ik slechts 6 dagen onderweg was. Als je het omzeilingrecord wil breken kan je niet alleen maar defensief meer varen, maar moet je snelheid achterna zitten. En om die topsnelheden constant te varen heb je ervaring nodig. 10 jaar terug had ik de boot nooit heel gehouden.”

Verder waren de omstandigheden onderweg verre van ideaal. De aanhoudende trein van depressies zorgen in de Indische Oceaan voor een chaotische zee. En in die omstandigheden dobberen de ijsbergen, steeds groter in aantal, ook nog meer en meer naar het noorden. Ze verplichten de zeilers om boven de 47e of 48e zuidelijke breedtegraad te blijven.

Thomas Coville wordt in de avond of nacht van aanstaande vrijdag in Brest verwacht, of ongeveer 2 dagen later dan de recordtijd van Francis Joyon. Die raasde vorig jaar zijn IDEC in 57 dagen 13 uren 34 minuten en 6 seconden solo de aarde rond.

Je kan Coville aan boord Sodeb’O hier verder volgen.

De besttijden tot nu

2005 – Bruno Peyron en bemanning (14) op Orange II: 50dag 16u 20m 04s
2008 – Francis Joyon solo op IDEC: 57dag 13u 34m 06s
2004 – Steve Fossett en bemanning (12) op Cheyenne: 58dag 09u 32m 45s
2002 – Bruno Peyron en bemanning (13) op Orange: 64dag 08u 37m 24s
1997 – Olivier de Kersauson en bemanning (7) op Sport-Elec: 71dag 14u 18m 08s
2005 – Ellen MacArthur solo op B&Q/Castorama: 71dag 14u 18m 33s

www.sodebo-voile.com
Foto: JM Liot/DPPI pour SODEBO

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: