Deze morgen is Thomas Coville na minder dan 60 dagen gearriveerd te Brest

Thomas CovilleThomas Coville heeft deze morgen 17 januari de finishlijn overschreden om 10 uur 41 minuten en 57 seconden UTC. Hiermee is er een einde gekomen aan zijn 'solo rond de wereld omzeiling op een multihull' recordpoging. Hij had aan boord van zijn 32 meter lange maxi trimaran Sodeb’O welgeteld 59 dagen, 20 uren, 47 minuten en 43 seconden nodig om het parcours rond onze blauwe planeet af te haspelen. Hij is daarmee de 3e zeiler na Francis Joyon en Ellen MacArthur die erin slaagde solo op een multihull non-stop ronde de aarde te zeilen. Petje af!

De Franse solozeiler overschreed de finishlijn ter hoogte van de vuurtoren Petit Minou te Brest in een zuidwester van 15 tot 20 knopen met golven tot 3 meter hoog. Met een rif in het grootzeil en de solent op de boeg genoot Coville duidelijk van het moment. Met de handen in de zakken stond hij op de boeg van de centrale romp, duidelijk relaxed. Hier was hij op 18 november 2008 vol goede moed vertrokken. Hij zou uiteindelijk 1 dag ,19 uren en 57 minuten te laat komen om het record van Joyon te evenaren.

Toch was Francis Joyon een van de eersten om zijn landgenoot nen dikken proficiat te wensen: “Bravo Thomas, ook al mis je het record maar net. Veel belangrijker is het feit dat je alle moeilijkheden en alle risico’s van een dergelijk omzeiling succesvol wist aan te pakken. Het feit dat er nu samen met Ellen 3 zeilers deel uitmaken van een heel select clubje is een overwinning op zich. Ik heb je gans de tijd gevolgd en dacht ondanks de verplichte omweg dat je er toch nog zou in slagen mijn tijd te verbeteren. Het is opwindend te zien dat op zo een lange reis tegen de tijd, je nadelige situaties kan compenseren met meevallers en dit tot op het einde.”

Ook Ellen MacArthur had niets dan lof voor haar Franse collega. Ook zij wees naar het feit dat er toch nog altijd maar 3 zeilers zijn die solo op een multihull tegen de tijd non-stop de wereld rond zijn gevaren. Ze had alleen maar bewondering en respect voor zijn prestatie en wees er op dat hij haar tijd ver achter zich had gelaten. En dat op een moeilijker boot: “Woorden kunnen niet uitdrukken wat je allemaal op dergelijke reis meemaakt, maar jij weet het nu en je weet dat ik het ook weet. Ik heb het grootste respect voor wat je hebt bereikt. Je bent een held!”

Sodeb'O, een schitterende maxi trimaranSodeb'O, een schitterende maxi trimaranTenslotte was er nog zijn oude ‘compagnon de route’ Olivier de Kersauson die het volgende aan lovende woorden aan elkaar praatte: “Het is de strijd die telt en overwinningen zijn enkel de kers op de taart. Daarbuiten is er enkel je lot en zijn er dingen waartegen je niet kan strijden, zoals de weersystemen. Multihulls zijn stresserende boten die gevaren worden aan hoge snelheden. Bij een fout komt er meestal geen tweede kans. Gezien de route die je moest volgen en het weer dat je onderweg had, kan ik alleen maar beamen dat je werkelijk tot het uiterste bent gegaan. Daar ligt de ‘noblesse’ van onze sport.”

“Solo ronddenderen op een multihull moet een fantastische beleving zijn, al blijft het vol risico’s, is het een verraderlijke en gevaarlijke onderneming en vereist het intelligentie, agressiviteit en boven alles controle. Zowel jij als deze boot kunnen het record aan, dat heb je nu al bewezen. Natuurlijk betekent dit dat je opnieuw zal moeten starten, maar zo worden de dingen verfijnd. Maar dit belet mij niet je schitterende zeilprestatie te eren, zeker gezien de tegenzittende omstandigheden.”

Uit alle cijfertjes blijkt dat Coville zo goed als altijd op achtervolgen was aangewezen en dat zijn virtuele achterstand op ieder tussentraject schommelde van 7 uren en 28 minuten (Brest – Evenaar) tot 4 dagen 17 uren en 11 minuten (Brest – Kaap Hoorn). Wel wist Coville zijn eigen 24 uurrecord scherper te stellen. Op 7 december overbrugde hij maar liefst 628,5 zeemijlen op 24 uur, wat neer komt op een gemiddelde snelheid van 26,19 knopen!

Een video met een overzicht van de voornaamste momenten tot aan de finish vind je hier.

www.sodebo-voile.com
Foto’s: JM Liot/DPPI/Sodeb’O

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: