Vendée Globe: Michel Desjoyeaux als eerste terug op noordelijk halfrond

FonciaHet positierapport van zondag avond 20u00 GMT plaatste de leider in de Vendée Globe op iets minder dan 240 zeemijlen verwijderd van de evenaar. Daarmee zal Michel Desjoyeaux binnen de 24 uur terug op het noordelijk halfrond verschijnen. Ondertussen heeft hij de voorsprong op zijn eerste achtervolger, Roland Jourdain op Veolia Environnement, vergroot tot ruim 500 zeemijlen. Met de doldrums nog voor de boeg is echter nog niets beslist.

Michel Desjoyeaux, ondertussen al 33 dagen onafgebroken aan de leiding van deze Mount Everest van de zeilsport, geniet volop van een gunstige passaatwind. Hierdoor heeft hij in 4 dagen tijd zijn voorsprong op Jourdain verdubbeld. De 2e in koers beleefde ter hoogte van Argentinië nog enkele spannende momenten toen hij een aanvaring had met een walvis.

Jourdain ok na aanvaringJourdain ok na aanvaringDe Franse soloschipper lag donderdagavond te slapen toen hij gewekt werd door een hevige schok. Zijn Open 60 dreigde plat te gaan en Jourdain moest snel de zeilen trimmen. Daarna merkte hij een abnormale rode kleur rondom zijn boot en zag hij een gewonde walvis wegzwemmen. Kiel en bulb bleken onbeschadigd, maar wel waren er enkele scheurtjes in de bilge van de kiel te herstellen. Ook het dwarsschot waar de mast op steunt moest hersteld worden met enkele carbon platen.

Armel Le Cléac’h bezet met Brit Air de 3e stek en dat op ruim 1000 zeemijlen van de leider. De wedstrijd jury heeft Vincent Riou ondertussen beloond voor zijn reddingsactie van zijn vriend en collega Jean Le Cam met een definitieve 3e plaats in de eindrangschikking. Na Armel volgen Sam Davies met Roxy en Marc Guillemot met Safran. Zij verloren alle 3 nogal wat terrein door de passage van een windstille zone. Voor de volgende 3 was er dan wel weer meer dan genoeg wind genoeg.

Aan boord Pindar thv Kaap HoornAan boord Pindar thv Kaap HoornBrian Thompson met Bahrein Team Pindar, Arnaud Boissières met Akena Vérandas en Dee Caffari met Aviva mochten proeven van de legendarische Kaap Hoorn, die zijn faam alle eer aandeed. Bij hun passage afgelopen vrijdag van de wereldberoemde rots kregen zij een zee met golfhoogtes tot 9 meter en een windkracht 11 met uitschieters tot 85 knopen over hun dak. Voor hen was het meer overleven dan racen in dergelijke omstandigheden. Thompson ging schuilen in de luwte van Patagonië en Boissières dook zelfs naar het zuiden om de storm uit te rijden.

De volgende klant van de historische kaap wordt Steve White met Toe in the Water. Hij wordt morgen terug in de Atlantische oceaan verwacht. De laatste 3 van de race hebben ondertussen ongeveer 7000 zeemijlen achterstand op de leider. En dat is zowat de afstand tussen Kaap Hoorn en les Sables d’Olonne.

De beelden van het weekend vind je hier.

www.vendeeglobe.org
Foto’s: JM Liot/DPPI/Vendée Globe en Brian Thompson/Bahrein Team Pindar/Vendée Globe

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: