Portimao Global Ocean Race: Michel Kleinjans gearriveerd in Wellington

Roaring Forty te WellingtonDe Belgische solozeiler Michel Kleinjans, overschreed gisteravond even voor half 10 GMT de finishlijn in Wellington, Nieuw Zeeland. Daarmee eindigde voor onze landgenoot de 2e etappe van de Portimao Global Ocean Race. Hij overbrugde de 6900 zeemijlen vanaf Kaapstad in 37 dagen, 10 uren, 58 minuten en 55 seconden. Deze tijd zal nog aangepast worden door zijn koersverlegging die hij deed om assistentie te verlenen aan zijn collega en concurrent Nico Budel.

De laatste dag eindigde zenuwslopend voor Kleinjans, als de wind zo goed als volledig wegviel met de finishlijn bijna in zicht. Met een gemiddelde snelheid onder de 5 knopen leken de laatste 14 zeemijlen in de Cook Strait wel eindeloos lang: “Eerst was ik gefrustreerd, maar later ga je denken wat een dag extra nog aan verschil gaat uitmaken. En dus keer je maar terug naar je gevriesdroogde maaltijden en aanvaard je dat de steak au poivre nog niet voor deze avond zal zijn. De laatste 30 zeemijlen kwam de steeds maar meer afzwakkende wind van alle kanten. Ik had geen idee van de lokale weersberichten, noch van de lokale stroming die behoorlijk sterk bleek. Maar het was echt geen drama.”

Een kwieke Kleinjans bij zijn aankomstEen kwieke Kleinjans bij zijn aankomstKleinjans was één van de twee solozeilers die in deze wedstrijd streden. Was, want op de 28e december kreeg zijn collega Nico Budel kielproblemen aan boord Hayai. Deze waren zo erg dat de Nederlander zijn Open 40 diende te verlaten. Op verzoek van de wedstrijdleiding maakte Kleinjans rechtsomkeer en zeilde zowat 600 zeemijlen terug, in de wind: “Wanneer mij gevraagd werd terug te keren, dacht ik eerst nog gvrdmm!” vertelt hij al lachend.

“Nico zeilde eerst nog aan 6 knopen mijn richting uit. Op het moment dat ik rechtsomkeer maakte was er niet al te veel wind en ons rendez-vous zou zowat 350 zeemijlen verder zijn. Maar de volgende dag trok de wind hard aan en werden de omstandigheden heel zwaar. Gelukkig was de CSK Radiance dichter in de buurt en mocht ik al snel mijn koers hervatten.”

Nu blijft hij dus als enige solozeiler in deze race, maar dat maakt hem niet veel uit: “Ik ben aan deze race begonnen omdat ik absoluut solo rond de wereld wil zeilen. Sommigen adviseerden mij om nog een co-schipper aan boord te nemen, zodat ik echt kon wedijveren met de andere teams, maar ik wou alleen zijn.” Gelukkig doorstond de Roaring Forty de reis door de Zuidelijke Oceaan wonderwel: “Er lijkt weinig werk te doen. Een nieuwe sail drive installeren, het onderwaterschip een nieuwe laag geven en roerpennen controleren omdat er onder autopiloot wat speling op zit heb ik de indruk, maar dat is alles.”

Beluga Racer was alweer de snelsteBeluga Racer was alweer de snelste“Het blijft belangrijk in de Zuidelijke Oceaan de boel heel te houden en dat is ook mijn bedoeling de volgende etappe. Eens Kaap Hoorn gepasseerd kan ik de boot opnieuw pushen.” Eerder eind vorige week finishte het Duitse team op Beluga Racer na een spannende strijd met Desafio Cabo de Hornos als eerste in de dual-handed klasse. Zij hadden 32 dagen, 3 uren, 31 minuten en 37 seconden nodig om de afstand tussen Kaapstad en Wellington te overbruggen, wat overeenkomt met een gemiddelde snelheid van 8,93 knopen. De laatste boot in de race die nog moet finishen is Team Mowgli. Zij werden een paar uren na Kleinjans in Wellington verwacht.

Vergeet niet dat Michel Kleinjans genomineerd is voor Yachtman van het jaar en dit omwille van zijn record dat hij solo vestigde op de afstand Marseille – Carthago. Verder staat hij op het punt de eerste Belg ooit te gaan worden, die solo rond onze blauwe planeet zeilde. Belgen kunnen nog tot 6 februari op hem stemmen door een sms te sturen naar het nummer 3378 met de tekst ‘MALE 3’ (zie ook nog hier).

www.portimaoglobaloceanrace.com
Foto’s: Trevor Wilkins en Sam Hall / Portimao Global Ocean Race

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: