America's Cup in Nederland of hoe de Norlin 2.4 klasse heropleeft

2.4 klasseEr staat momenteel een groep Norlin 2.4 zeilers op in Nederland die de klasse nieuw leven inblazen. De boot is opnieuw ontdekt door een breed publiek. Met name importeur Edwin Visser van Edwin Visser Yachting is één van de grote motivators. Het enthousiasme onder de zeilers en de ambitie voor de komende jaren is groot. De Norlin 2.4 is een officiële eenheidsklasseboot voor iedereen. Man, vrouw, jong, oud, zwaar, licht, groot en klein kan matchracen en one design fleetracen in een kielboot.

Deze eeneheidsklasse kielboot is gebouwd naar het model van de 12 metre America’s Cupper. Norlin 2.4’s zijn ook nog eens financieel haalbaar voor een zeer groot publiek. Hierdoor kan de Norlin 2.4 ook uitstekend ingezet worden als lesboot of gewoon recreatief.

Edwin Visser, jachtmakelaar en Whitbread-zeiler zag de brede potentie van het mini jachtje en besloot het importeurschap voor de Benelux op zich te nemen. Hij wist snel een aantal professionele en doorgewinterde wedstrijdzeilers te enthousiasmeren om een exemplaar aan te schaffen, zodat er direct een interessant wedstrijdveld staat.

Edwin: "Ik ontdekte dat er internationaal meer dan 600 Norlin 2.4's rondvaren, waarvan slechts een tiental stuks in Nederland. Het lijkt alsof ons land letterlijk de boot gemist heeft. In Zweden bijvoorbeeld varen ruim tachtig Norlin 2.4's actief wedstrijden, daar zit geen enkele minder valide zeiler bij...".

De Norlin 2.4, een mini America's CupperDe Norlin 2.4, een mini America's CupperOndertussen heeft Edwin Visser de Gunda 6, type loodsboot van het merk Pilot, als promotieschip door het land varen, waarop mensen informatie kunnen verkrijgen en een proefvaart maken. Gunda 6 heeft altijd een Norlin 2.4 aan boord. De bedoeling is in het voorjaar een mini America’s Cup organiseren, waarbij alle beroemde zeilers van Nederlandse bodem en vele anderen uitgenodigd worden om als challengers tegen elkaar te matchracen. De winnaar mag dan de finale tegen de Nederlandse paralympisch zeiler Thierry Schmitter varen. International America's Cup Judge Josje Hofland heeft al toegezegd haar medewerking te verlenen aan dit prachtevenement.

De organisatie is nog op zoek naar sponsors om het evenement meer cachet te geven. Op Boot Holland is de stand (nr. 2049) van Edwin Visser Yachting te bezoeken voor meer informatie of een persoonlijk gesprek met Edwin Visser die niet alleen de boten zelf levert, maar tevens alle benodigdheden om direct van start te kunnen. Denk hierbij aan een trailer, zeilen etc.

Info en foto's: www.24sailing.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: