Toelichting Regels voor Wedstrijdzeilen 2009 – 2012 kende een grote opkomst

  • Author: Guy C.
    Date: do, 22/01/2009 - 01:39

Afgelopen woensdagavond was het voor wedstrijdzeilend Vlaanderen verzamelen geblazen in het Huis van de Sport aan de watersportbaan te Gent. Daar richtte immers de Vlaamse Yacht Federatie in samenwerking met North Sails een thema avond rond Regels voor Wedstrijdzeilen 2009 – 2012 in. Spreker van dienst was Joep Straus, zelf een jurylid en raceofficer. En hij zag in een volgelopen aula naast heel veel ONZK gezichten ook enkele zeil BV’s.

De aanleiding voor deze voordracht waren de wijzigingen in de Regels voor Wedstrijdzeilen, aangekondigd door het ISAF. We moeten al terug gaan naar 1961 om het echte begin van de zeilreglementering terug te vinden. Pas in 1997 werd een eerste serieuse aanpassing van de regels doorgevoerd. Enkel van het hoofdstuk ‘merktekens en hindernissen’ werd volledig afgebleven wegens te moeilijk. Maar in de uitgave van 2009 is daar nu wel deftig werk van gemaakt.

Wat is er nu nieuw in 2009?

Er zijn heel veel kleine veranderingen aangebracht in de regels. Wijzigingen die in de meeste gevallen een vroegere regel verduidelijken. Enkele regels worden dan weer volledig veranderd terwijl er ook nog enkele nieuwe regels worden toegevoegd en andere worden weggelaten. Vooral de situaties aan een merkteken en aan een hindernis kenden nogal wat aanpassingen.

Internationaal jurylid Joep StrausInternationaal jurylid Joep StrausDe heer Straus benaderde heel theoretisch de materie en legde iedere wijziging tot in detail uit. Perfect voor mensen die mee in wedstrijdjury’s zetelen maar toch iets te technisch voor de praktiserende wedstrijdzeiler had ik de indruk. De aanschaf van een degelijk boek over deze materie gevolgd door een ernstige thuisstudie dringt zich dan ook op. Al hoorde ik toch ook iemand de laconieke opmerking maken: “Er is in wezen niets veranderd, wie aan de boei het hardst roept krijgt meestal voorrang!”. Niet toevallig een, overigens heel sympathieke, heer met een niet al te klein zeiljacht.

Twee boeken werden aangeraden. Het boek “Regels voor wedstrijdzeilen 2009 -2012” kan middels storting van 16 Euro besteld worden bij de VYF waarna het via de post bij je thuis in de bus belandt. Stuur voor meer info een mailtje naar info

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: