Volvo Ocean Race: Green Dragon verliest voorstag maar redt mast

Green DragonEtappe 4 van de Volvo Ocean Race, van Singapore naar Qingdao in China en aangekondigd als één van de zwaarste uit de race, heeft haar eerste slachtoffer gemaakt. Ian Walker en zijn bemanning zeilden aan de wind in een 17 knopen sterke bries met korte venijnige golfslag toen het voorstag het begaf. De snelle reactie van de bemanning, die vlug de schoten vierden en spivallen aan de boeg bevestigden, wist de mast te redden. Het Green Dragon team heeft al laten weten zijn race naar Qingdao verder te zetten.

Na een controle van het want zeilt Green Dragon momenteel met haar kleine J4 voorzeil en vol grootzeil. Het is onwaarschijnlijk dat het team met dit geïmproviseerd voorstag nog een ander voorzeil zal kunnen hijsen. Ondanks deze handicap gaan ze gedurende de resterende 1500 zeemijlen die ze nog tot aan de finish voor de boeg hebben de boot zo hard mogelijk pushen.

“Belangrijkst is dat niemand werd gewond en dat de mast rechtop bleef. Maar uiteraard zijn we ontgoocheld omdat we goede prestatie dachten neer te zetten in deze etappe. We blijven nu zo snel mogelijk zeilen, zonder onze verstaging en mast in de problemen te brengen. We geven niet op, maar de stormvoorspellingen voor de komende dagen beloven niet veel goeds", aldus schipper Ian Walker.

Om 13u00 GMT had PUMA opnieuw de leiding genomen, met Telefonica Blue slechts op 5 zeemijlen van hen verwijderd op de 2e plaats. Telefonica Black is naar de 3e stek gezakt. Voor vrijdag is er nog matige wind voorspeld, maar tegen zaterdag zou de vloot in stormweer verzeilen, met windsnelheidspieken van 40 tot 50 knopen.

Posities vandaag op 13u00 GMT
1. PUMA Racing Team USA (Ken Read/USA) DTF 1453 nm
2. Telefónica Blue ESP (Bouwe Bekking/NED) +5
3. Telefónica Black ESP (Fernando Echávarri/ESP) +25
4. Ericsson 3 SWE (Magnus Olsson/SWE) +34
5. Delta Lloyd IRL (Roberto Bermudez/ESP) +36
6. Green Dragon IRL/CHN (Ian Walker/GBR) +41
7. Ericsson 4 SWE (Torben Grael/BRA) +48
8. Team Russia RUS (Andreas Hanakamp/AUT) DNS

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

www.volvooceanrace.org
Foto: Getty Images

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: