Eerste Nederlandse topzeilers richten zich op London 2012

Dorian van RijsselbergheMet nog 1280 dagen te gaan voor de start van de Olympische Spelen van Londen zijn de eerste zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg neergestreken in Miami voor de 2009 Rolex Miami Olympic classes regatta. Vanaf maandag komen windsurfer Dorian van Rijsselberge en Finn-zeiler Pieter-Jan Postma in actie. Dit wordt de eerste internationale wedstrijd voor de twee Nederlandse zeilers in voorbereiding op London 2012.

Van Rijsselberge en Postma waren beide niet erg gelukkig met betrekking tot de Olympische Spelen van vorig jaar. Postma kwalificeerde zich overtuigend voor de spelen maar was verre van tevreden met zijn eindresultaat (14de). Rijsselberge miste op een haar na de kwalificatie voor deelname aan de spelen van China en zag zijn trainingspartner Casper Bouman afreizen naar Qingdao. Voor beide zeilers reden genoeg om op tijd met hun campagne voor de komende Spelen te beginnen.

Rijsselberge weet zich in Miami gesteund door Jacco Koops (Kernploegcoach RS:X, tevens plaatsvervangend hoofdcoach) en RS:X coach Aron McIntosh (bronzen medaille surfen Sydney 2000) uit Nieuw Zeeland. Postma wordt ook ondersteund door Koops en daarnaast door Finn-coach Nenad Viali. De in Italië wonende Kroaat was tijdens de vorige Olympiade coach van Nieuw Zeelander Dan Slater.

Postma op zoek naar Olympisch goudPostma op zoek naar Olympisch goudZolang het Watersportverbond zoekt naar een geschikte hoofdcoach die de taken van Jaap Zielhuis kan overnemen, is Jacco Koops plaatsvervangend hoofdcoach. Koops deelt zijn tijdelijke taak, net zoals Zielhuis, met Hessel Evertse, Hoofd Topzeilen bij het Watersportverbond. Jacco Koops geeft over de telefoon tekst en uitleg. “Wij zijn al een paar dagen hier en ik zie twee goede projecten. Het basisniveau is goed, de klik tussen de coaches en de zeilers is goed en je kan zien dat beide zeilers niet stil hebben gezeten afgelopen maanden. Pieter-Jan heeft in december in Kroatië met zijn nieuwe coach gewerkt en Dorian heeft een paar weken in Israel getraind met Aron. Je kan zien dat zij op de goede weg zijn. Volgende week kunnen we een beetje zien waar we staan in deze twee klassen.”

De wedstrijden in Miami worden gehouden van maandag 26 tot en met vrijdag 30 januari. Er zijn 436 zeilers ingeschreven uit 41 landen. Dan volgen op zaterdag 31 januari de medal races in de tien Olympische klassen: Laser Radial (vrouwen), Laser (mannen), Finn (zware mannen), RS:X Men, RS:X Women, 49ers, 470 Men, 470 Women, Star and SB3 Laser i.p.v. de nieuwe Elliott 6m (E6). De Miami OCR is tevens het tweede evenement uit een serie van zeven die samen de ISAF World Series vormen.

www.watersportverbond.nl
Foto’s: www.windsurfing.nl en Sport the library/Jeff Crow

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: