Vendée Globe: is Michel Desjoyeaux definitief ontsnapt?

FonciaTemidden van de Noord-Atlantische oceaan maakt de leider in de Vendée Globe zeilrace het mooie weer. Michel Desjoyeaux zeilt met zijn Foncia pal tussen de Caraïben en het Afrikaanse continent en aan zijn horizon lijkt geen enkel obstakel op te doemen. Met een voorsprong van alweer meer dan 500 zeemijlen op zijn naaste belager, Roland Jourdain, lijkt de buit binnen voor de professor. Al mag je nooit het vel van de zeilende beer…

Nochtans lijkt het podium voor deze editie van de Vendée Globe vast te liggen. Immers, nog eens ruim 500 zeemijlen verder zeilt de 3e in de race, Armel Le Cléac’h met Brit Air. Wat een contrast met het eerste wedstrijd gedeelte, toen er nog 10 deelnemers op een afstand van 100 zeemijlen terug te vinden waren en er gesproken werd van een echte regatta.

Eens de doldrums voorbij, kon Desjoyeaux op het noordelijk halfrond genieten van een mooie constante passaatwind waardoor de gemiddelde snelheid van Foncia terug boven de 15 knopen kwam te liggen. Op die manier wist de leider in deze Mount Everest van het zeilen zijn voorsprong terug uit te diepen tot meer dan 500 zeemijlen. Ook Roland Jourdain moet zowat uit de moeilijke convergentiezone zijn geraakt zodat ook hij zijn Veolia Environnement kan aanpikken aan de dragende passaatwinden.

De rest van de vloot moet het stellen met gemiddelde snelheden die vaak onder de 10 knopen duiken. Alleen de Brit Brian Thompson met zijn Bahrain Team Pindar lijkt wat extra winddruk te hebben gevonden en vergroot zijn voorsprong op zijn landgenote en nummer 7 in de race, Dee Caffari op Aviva, die notabene vandaag haar 36 lentes viert.

Klassement op 23/01/09 om 11u00 GMT
1. Michel Desjoyeaux – Foncia – op 2529,8 Nm van de finish
2. Roland Jourdain – Veolia Environnement – op 535,0 Nm van de leider
3. Armel Le Cléac’h – Brit Air – op 1042,7 Nm
3. Vincent Riou – PRB
4. Marc Guillemot – Safran – op 1983,0 Nm
5. Samantha Davies – Roxy – op 2076,3 Nm
6. Brian Thompson – Bahrain Team Pindar – op 2612,8 Nm
7. Dee Caffari – Aviva – op 2686,3 Nm
8. Arnaud Boissières – Akena Vérandas – op 2873,5 Nm
9. Steve White – Toe in the Water – op 3733,2 Nm
10. Rich Wilson – Great American III – op 5209,9 Nm
11. Raphaël Dinelli – Fondation Ocean Vital – op 6946,3 Nm
12. Norbert Sedlacek – Nauticsport-Kapsch – op 7035,0 Nm

Volg de Vendée Globe via de racetracker.

www.vendeeglobe.org
Foto: JM Liot/DPPI/Vendée Globe

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: