Volvo Ocean Race: Team Delta Lloyd loopt averij op en schuilt voor storm

Op zaterdag 24 januari 2009 liep Team Delta Lloyd, varend in vierde positie, averij op gedurende de vierde etappe naar Qingdao/China. Tijdens het reven in stormachtige condities raakten het grootzeil en de rail beschadigd. Daarnaast ontstond er een probleem met de stuurinrichting. De Delta Lloyd was op dat moment, net als de rest van de vloot, aan het opkruisen langs de Filippijnse kust. Na het incident besloot de bemanning dat het verstandiger is om de komende 24 uur te schuilen voor de ergste storm. Ze varen nu naar de lijzijde van de Filippijnen in afwachting van rustiger weer.

Verslag van mediaman Sander Pluym

Dreigende golven teisteren de vlootDreigende golven teisteren de vlootHet gebeurde ergens tussen 14.00 en 15.00 uur lokale tijd, zo'n 20 mijl westelijk van de Filipijnen ter hoogte van Cubagao. De wind was 35 knopen met uitschieters boven de 40 bij golven van ongeveer 4-5 meter hoog. We zaten veel eerder in die 40 knopen dan verwacht. Toen we het derde rif gingen leggen, scheurde het achterlijk van het grootzeil. Terwijl we het grootzeil naar beneden haalden, braken de lazy jacks (lijnen die van de mast naar de giek lopen en de zeilen bij het strijken boven de giek houden). Vervolgens viel de giek op het dek. De stuurinrichting liep daarbij schade op. Daarna zijn de stormfok en het try sail (noodtuig voor extreem weer) gezet.

We hebben nog even geprobeerd door te zeilen en in Taiwan het spul te repareren. Tot we besloten dat 8-10 meter hoge golven en 40-45 knopen wind met deze boot niet verstandig was. Daarom werd het besluit genomen om een vluchthaven te zoeken, daar het slechte weer over te laten waaien en de boel te repareren. Nu liggen we in een baai, hebben de 12 uur penalty genomen om vrij te zijn om aan land te gaan voor zeilreparaties en reservematerialen. Bovendien blijven we hier sowieso 12 uur wachten. We gaan nu de schade opknappen.

Verstandig besluit

Roberto Bérmudez de Castro aan boord bekend als 'Chuny'Roberto Bérmudez de Castro aan boord bekend als 'Chuny'Chuny liet weten dat het de enige beslissing is die hij kon nemen, want de veiligheid van bemanning en boot gaat voor alles. De omstandigheden die voor ons lagen in de Luzon Strait zijn niet geschikt voor deze boten. Zeker niet aan de wind met 40 knopen wind en huizenhoge golven. Daarvoor zijn ze niet ontworpen. Hij is uiteraard erg teleurgesteld, want we lagen heel erg goed in de race.

Het team is teleurgesteld, maar steunt Chuny’s beslissing. Het benijdt de andere boten geenszins, die in de donkere en maanloze nacht die vreselijke overtocht moeten maken, met die enorme golven die je dan niet ziet... hopelijk komen ze veilig aan de overkant.

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Bekijk alle video’s via de Volvo Ocean Race video player.

Teamwebsite: www.teamdeltalloyd.com
VOR-website: www.volvooceanrace.org
Foto's: Sander Pluijm/Team Delta Lloyd en Rick Deppe/PUMA Ocean Racing

Auteur:

  • Jasper van Staveren

    Jasper van Staveren, Jappie voor de zeilvrienden, is professioneel watersportfotograaf en specialist in online communicatie, Public Relations en Social Media. Binnen de zeilwereld kent men hem als voordekker binnen de verschillende ORC klassen, maar ook op het 'voordek' van een R.I.B. gewapend met zijn Canon camera. Al meerdere jaren schrijft hij voor ClubRacer met als specialisme de catamaran scene.

Voor u geselecteerd: