De voorbereidingen zijn gestart in de Louis Vuitton Pacific Series

BMW OracleAfgelopen week is men in Auckland, Nieuw Zeeland, vertrouwd geraakt met het beeld van trainende America’s Cuppers in de haven van Waitemata. In het begin van die week testten Emirates Team New Zealand en BMW Oracle hun America’s Cup Class jachten zelfs in zware condities met windstoten tot 36 knopen. Vanaf vrijdag 30 januari starten immers de echte series in deze nieuwe regatta, die het 25 jarig bestaan van de Louis Vuitton Cup in de bloemetjes moet zetten.

De Louis Vuitton Cup bepaalde al die tijd wie de uiteindelijke challenger ging worden in het echte America’s Cup duel. De sponsoring door het gekende handtassen merk is daarmee ook één van de langst bestaande samenwerkingen in de sport. En nu hebben zij de Pacific Series opgericht, welke de America’s Cup teams in staat stelt tegen een redelijke kost de krachten te meten.

Geen geheimdoenerij meer

Er zijn 10 teams uit 9 landen ingeschreven en uit de trainingen op het water kan men al afleiden dat het menens gaat worden. Nochtans zijn er geen geheimen meer tussen de verschillende teams. Zo trainde BMW Oracle met een Emirates Team New Zealand spinnaker, terwijl dat team dan weer een Alinghi spi mocht hijsen. De verschillende teams konden ook vrij de concurrerende boten inspecteren. Vroeger zou men voor dergelijke insite information veel geld over gehad hebben. Zo mocht men in Valencia de andere teams ook wel fotograferen, maar alleen vanop een minimum afstand van 200 meter!

BMW schipper Coutts op ETNZBMW schipper Coutts op ETNZHet is dan ook de bedoeling dat tijdens de echte wedstrijden in de Louis Vuitton Pacific Series de verschillende ploegen regelmatig van boot gaan veranderen. Daarbij is het wel toegestaan dat ieder team zijn eigen spinnaker mag hijsen en zal ze haar eigen nationaliteitsvlag op de spiegel zetten. Zo konden de nieuwsgierigen in Auckland reeds Russell Coutts, normaal gezien schipper van BMW Oracle Racing, aan boord zien van de Emirates Team New Zealand boot met de Stars and Stripes op de spiegel. Best wel een raar zicht.

De deelnemende teams

Emirates Team New Zealand - Nieuw Zeeland – Dean Barker
Luna Rossa - Italië – Peter Holmberg
BMW Oracle - USA – Russell Coutts
K-Challenge - Frankrijk – Sébastien Col
Team Origin – Groot-Brittannië – Ben Ainslie
China Team - China – Ian Williams
Team Shosholoza - Zuid Afrika – Paolo Cian
Damiani Italia - Italië - Vasco Vascotto
Greek Challenge – Griekenland – Sotiris Buseas
Alinghi – Zwitserland – Brad Butterworth (houder America’s Cup)

Een kleine black box op iedere AC-boot zal toelaten om de wedstrijden via Hawk Eye perfect in beelde te brengen. Live uitzendingen zullen vanaf vrijdag 30 januari gestreamed worden op www.sport.co.nz en op www.emiratesteamnz.com , zodat de AC-fans niets hoeven te missen.

www.emiratesteamnz.com
Foto’s: Richard Gladwell

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: